Sivut

28.9.2022

Erasmus+: kurssi Azoreilla / Course in the Azores Islands

Valokuvakollaasi reissussa kohdatuista opettajista.
Photos are from the social media group of the course.
Below in English

Pääsin heinäkuussa ensi kertaa Erasmus+-kurssille osallistujana. Kohteeksi valitsin Portugaliin kuuluvat Azorien saaret, sillä ne olivat pitkään kiinnostaneet hienon luonnon vuoksi. Teemaksi valitsin Video Making For Teachers, josta kerron myöhemmässä bloggauksessa. Vaikka videoiden tekemistä usein koulutan, siihen kuuluu myös osa-alueita, joista halusin oppia lisää.

Kurssimme fasilitaattori Graça Coelho (Instagram) jakoi auliisti tietoa Azoreista ja paikallisista tavoista ja kehotti meitä esiintymään kaupungissa opettajina, ei turisteina. Erasmus+:n keskiössä on EU-alueen sisäinen kulttuurinen vaihto ja Graça kehotti ryhmäämme harrastamaan sitä myös paikallisten suuntaan, sillä Azorit ei vielä ole kovin monikulttuurinen.

Graça totesi heti alkuun, että Erasmus+-kurssien sisältö koostuu alla olevasta kolmesta teemasta. Kurssin teeman mukainen ohjelma oli kokonaisuudesta vain noin kolmannes, mikä tuli meistä monille yllätyksenä.

 1. Eurooppalaisuus, verkostoituminen, tutustuminen toinen toisiimme ja toistemme kulttuureihin.
 2. Tutustuminen kurssikohteeseen eli Azoreihin ja Terceiran saareen.
 3. Kurssin teema. Paikalla oli yhtä aikaa myös toinen kurssi, jonka kanssa pääosa ohjelma oli yhteistä. 


Lissabonissa ja kahdella Azorien saarella 


Olen käynyt Portugalissa kerran aiemmin, kesällä 2019 Madeiralla. Nyt pysähdyin menomatkalla kahdeksi päiväksi Lissaboniin. Siellä oli +36 lämmintä, joten pari päivää riitti hyvin. Jaksoin helteessä käydä katsomassa ehkä kolmanneksen niistä kohteista, mitä olin suunnitellut. Kävelin pitkin keskustan kukkuloita ja nautin kauniista kaupungista ja siitä, että lähes kolmen vuoden koronatauon jälkeen pääsin ulkomaille. Vain Kööpenhaminassa olin koronan jälkeen käynyt, kuukautta aiemmin.

Lissabonissa näin mm. 1800-luvulla rakennetun valtavan akvedukti-vesijohtorakennelman, joka ylitti syvän laakson. Kävin kasvitieteellisessä puutarhassa, mutta se ei ollut mitenkään erityinen. Sen sijaan Estufa Fria eli kylmä kasvihuone oli elämys! Yleensähän kasvihuoneessa pyritään lämpimään ilmanalaan, mutta tämä oli rakennettu laakson pohjalle ja katto oli tehty puurimoista, jotta sade ja tuuli pääsee sisään ja katto varjostaa tilaa. Alue oli todella suuri ja siellä oli miellyttävää kuljeskella hellepäivänä. Ehkäpä siitäkin saan jossain vaiheessa koostettua videon. 

Lissabonin jälkeen lensin Azorien keskimmäiseen saariryhmään. Kerroin jo edellisessä bloggauksessa videoiden kera
Valokuvakollaasi reissussa kohdatuista opettajista.
Photos: Graça Coelho
kahdesta päivästäni Faialin saarella
. Se on yksi niistä paikoista, joiden voi sanoa olevan Euroopan läntisin kolkka. Faial on kauimmainen Azorien euraasian mannerlaatalla olevista saarista. Faialin jälkeen olin viikon Terceiran saarella ja ehdin kurssin jälkeen käydä vaeltamassa saaren keskiosissa.

Azorien saaret ovat nousseet merestä vulkaanisen toiminnan seurauksena, joten siellä on runsaasti endeemisiä lajeja, joista osa on yhteisiä Makaronesian saaristolle. Azoreilla on tulivuoria, kuumia lähteitä ja useita päivittäisiä maanjäristyksiä, joita asukkaat seuraavat mobiilisovelluksesta. Tosin yksi paikallinen kertoi, että järistykset ovat niin pieniä, ettei hän ikinä ole niitä huomannut. On hyvä, että paine purkautuu hitaasti, sillä silloin järistykset ovat vaarattomia.

Lämpötila oli noin 24-28 C ja yöllä vain vähän vähemmän. Vasta loppuviikosta opin, että illaksi ei tarvitse ottaa mukaan pitkähihaista. Sää ei silti tuntunut liian kuumalta, sillä Azoreilla tuulee aina ja lähes koko ajan oli puolipilvistä. Ilmastoinnin tarvetta ei ollut ja nukuin parvekkeen ovi auki lintujen siritystä kuunnellen. Olin pyytänyt huonetta puutarhan puolelta ja kun sen sain, tuntui, että hotelli ei voisi olla Azoris Angra Gardenia ihanampi. Sanotaan, että Azoreilla kaikki neljä vuodenaikaa koetaan joka päivä. Ostin itselleni kauniin sadetakin, mutta ainoa kerta kun satoi, oli aamuöinen taksimatka lentokentälle kotimatkan alkaessa.

Opin ja koin paljon vulkaanisuudesta ja kävin syvällä kahden eri tulivuoren onkalon sisällä. Uimassakin kävin, kun paikallinen pursiseura kutsui meidän perinteiselle täydenkuun uinnille. Vesi oli varsin viileää ja pelkäsin Portugalin sotalaivoja, jotka ovat tuskallisen polttavia polyyppieläimiä. Ne voivat ulottaa lonkeronsa jopa 30 metrin päähän. Täydenkuun uinnilla paikalliset tarkkailivat valtamerta niiden varalta. Turistitoimistosta kysyessäni osasivat kertoa, ettei niitä viime viikkoina ole rannoilla näkynyt, joten uiminen on turvallista. Meriretkellä näimme niitä, joten delfiinien kanssa uinti muuttui pelkäksi veneretkeksi.

Erasmus-kurssi järjestettiin Angra do Heroísmossa. Se on todella kaunis pikkukaupunki, joka kärsi pahoin maanjäristyksestä uudenvuodenpäivänä 1980, mutta kunnostettiin ja osin rakennettiin uudelleen UNESCOn avulla ja on nyt yksi sen maailmanperintökohteista. Siitäkin jossain vaiheessa jaan videon ja/tai 360-sisältöjä.

Azorien pääelinkeinot ovat karjatalous, maitotalous, kalastus ja turismi. En ollut ainoa, joka oli suunnitellut syövänsä koko reissun ajan vain merenantimia. Ja ne olivat erinomaisia! Monenlaisia kaloja, mustekaloja, katkarapuja ja suosittuja maljakotiloita. Välillä keittiöstä tuotiin sitä, mitä ruokalistalta tilasi. Välillä tarjoilija varmisti tilausta vastaanottaessaan, että haluanko todella tilaamaani kalaa, joka on pakastettua, ja jatkoi sitten esitellen, toisinaan keittiössä, mitä tänään olisi tuoreena tarjolla. Illallinen maksoi yleensä 12-20 € ja viinipullo 10 €.

Ruokailuista mainittakoon vielä helluntai. Tuolloin fasilitaattorimme Graça sai kutsun syömään kaupunginosansa järjestämiin juhliin. Perheen sijaan hän kutsui mukaan meitä erasmuslaisia. Näin pääsimme näkemään paikallista juhlakulttuuria ja syömään perinteistä alcatraa eli hitaasti kypsytettyä lihapataa.


Mikä Erasmus+ ja miten pääsin mukaan?


OPH:n verkkosivujen mukaan EU:n "Erasmus+ -ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja rahoitusta kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Lisäksi ohjelma tarjoaa oppilaitoksille ja organisaatioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa."

Erasmus+:n kautta tuetaan siis monenlaista eurooppalaista kanssakäymistä. Rahoitusta voivat saada mm. opiskelijat, opettajat ja vaikka S2-oppijoille kirjapiiriä pitävät kirjastolaiset. Snellman-kesäyliopisto tarjosi osalle pitkäaikaisia tuntiopettajiaan hakumahdollisuutta viikon täydennyskoulutuskursseille. Minä hain ja sain rahoituksen, joka tuli Suomen kesäyliopistot ry:n kautta. Lämmin kiitos mahdollisuudesta! Freelancerina ja sitä ennen pätkätyöläisenä töitä tehneenä olen aiemmin jäänyt monenlaisten vaihto-ohjelmien ja muiden etujen väliinputoajaksi. 

Reissussa kuulin, että Erasmus+-kursseille voisi osallistua myös itse kulut maksaen, mikä on hyvä vaihtoehto vaikka meille täydennyskouluttajille ja erilaisille epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleville. Näin voi saada kurssisisällön lisäksi mukavan porukan ja sopivasti ohjelmaa (25 h/viikko) vaikka lomareissun yhteyteen.


Paljonko reissu maksoi?

Suomessa opettaja saa viikon kurssille könttäsumman 1600 €. Matkustustavan ja hotellin tason voi valita itse. Jos on säästäväinen tai ei matkusta Azoreille asti, summasta riittää päivärahaankin. Jos kuluttaa enemmän, ylimenevä osa jää itse maksettavaksi. Kun minun tavoin valitsee melkein kaukaisimman mahdollisen EU-kohteen ja lisää siihen viikon loman, jää kuluista luonnollisesti itsellekin maksettavaa. Omalta osaltani voisin laskea vaikka niin, että rahoitus riitti Erasmukseen liittyviin matkustuskuluihin, kurssimaksuun ja päivärahaan, mutta majoituskulut jäivät itselle. Kurssipäiviä oli viisi, matkapäiviä kaksi ja sitten jäi vielä kuusi lomapäivää. Kaikissa EU-maissa kursseihin ei ole sallittua liittää lomapäiviä. Onneksi se onnistuu meille!

 • Lennot 770 €: Helsinki-Lissabon-Faial-Terceira-Helsinki. 
 • Muut matkustuskulut yht. 190 €  eli lentokenttäkuljetukset ja paikallisliikenne, Azoreilla on usein turvauduttava taksiin, sillä julkinen liikenne on heikkoa tai sitä ei ole.
 • Majoitus yht. 950 € (12 yötä 1 hh).
 • Kurssimaksu 400 €.
 • Käyttöraha 900 € (sis. ostoksia kotiin noin 200 €).
 • YHTEENSÄ 3210 €, josta Erasmus+-rahoitusta 1600 €.

Mitä kerroin Suomesta?


Kulttuuri-ilta siirtyi lopulta ensimmäisestä illasta viidennen päivän aamupäivään. Tuolloin kukin meistä esitteli kotimaataan ja kulttuuriaan ja osa myös koulumaailmaa. Lisäksi olimme vieneet monenlaista syötävää mukanamme. Tässä omat materiaalini ja pari linkkiä.

Kannattiko lähteä?


Ehdottomasti! Olen ollut monesti kouluttamassa Suomeen saapuneita Erasmus+-ryhmiä, joten oli antoisaa olla toisella puolella ja nähdä Erasmus+ osallistujan roolista. Olen nuorempana reissannut paljon yksin, mutta nyt kaiken korona-ajan yksinolon keskellä se ei innostanut ja puolisokin oli keskellä heinäkuuta kaksi viikkoa RynkeBy-pyöräilyllä. Mietin erilaisia vaihtoehtoja ja kun sain viestin hakumahdollisuudesta, avasin heti kartan.

Jotain opin videoiden kuvaamisestakin, mutta siihen palaan myöhemmässä bloggauksessa. Yksistään sen takia olisi ollut turha lähteä 4000 kilometrin päähän. Tärkeimmäksi opiksi ja anniksi minulle nousivat Graçan aiemmin mainitsemat kaksi muuta kohtaa. Tutustuin ihaniin ihmisiin eri puolilta Eurooppaa ja sain kohdata azorilaisten ystävällisyyttä ja nauttia heidän kauniista saaristaan. Kokemusten ja uusien tuttavuuksien ansiosta seuraan esimerkiksi muutamia Euroopan politiikkaan, maantieteeseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä asioita nyt vähän uudesta näkökulmasta. Kulttuuri-illan esittelyiden pohjalta syntyi halu tehdä joskus vaellusreissu pohjois-Espanjaan, mutta ei kuumimpaan kesäaikaan.


My materials on Erasmus+ and Azores 

26 henkilön ryhmäkuva.
Group photo of the two courses at 11-15 July. Photo: Graça Coelho.


Erasmus+ Course in the Azores Islands

I got a chance to participate an Erasmus+ course in July for the first time. I chose the Azores islands in Portugal as a destination, as I wanted to experience its amazing nature. For the theme I chose Video Making For Teachers. Although I have  given several workshops to teachers on how to make videos, there are also areas that I wanted to learn more about. I will tell more about videos in another blog post.

Graça Coelho (Instagram), the facilitator of our course, generously shared information about the Azores, local customs and traditions as well as practical tips. She asked us to introduce us as teachers, not as tourists. The idea of Erasmus+ involves cultural exchange and Graça requested our group to do it not only for each other, but also for the locals, as the Azores is not very multicultural.

Graça told us at the beginning that the content of Erasmus+ courses (25 hours/week) consist of three themes below. It meant that only one third was about the theme of the course. It came as a surprise to many of us. First, I was disappointed, but later I noticed that there was so much more for me to learn and experience there.
 • Networking and getting to know each other and each other's cultures.
 • Getting to know the course site, i.e. the Azores and the island of Terceira.
 • Theme of the course.

You can read more on Erasmus+ program from your national web page. The rules and the amount of funding varies from country to country. I was able to combine holiday with the course so I also paid about half of expenses myself.


Travelling to Lisbon and the two Azorean islands: Faial and Terceira


I have been to Portugal once before, in the summer of 2019 in Madeira. Now I had a two-day stopover in Lisbon. It was +36 C so a couple of days was quite enough. I walked along the hills of the beautiful city centre and enjoyed being abroad after almost a three-year covid time.

Kuvakollaasi: maljakotiloita, tulevuoren sisällä ja näkymä puutarhaan hotellihuoneeni parvekkeelta. garden from my hotel room.
Limpets (maljakotilo), inside a vulcano and
view to the public garden from my hotel room.
I saw a huge old aqueduct structure, which crossed over a deep valley. I also visited Estufa Fria, the cold greenhouse and it was an amazing experience! Usually, greenhouses are built to get warmer climate. In this case it was for cooler climate. It was built at the bottom of the valley and the roof was made of wooden battens so that rain and wind could enter and the plants had semi-shady space. The area was huge and it was pleasant to stroll around on a hot day. Maybe I'll have time to create a video of that at some point.

After Lisbon, I flew to the Azores islands. In my previous blog post, I told about my two days on Faial island with three videos. It's one of those places, you could say it's the westernmost corner of Europe. Faial is the most distant of the Azores islands on the Eurasian continental plate. After that, I stayed for a week on the island of Terceira. After the course I had time to go hiking in the central parts of the island.

All the Azores islands are of volcanic origin. They have emerged from the sea floor, so there are plenty of endemic species, some of which are common to the Macaronesia archipelago. In the Azores, there are volcanoes, hot springs and daily earthquakes. The residents follow the earthquakes from the mobile apps. However, as one local said, the earthquakes are mainly so small that he has never noticed them. It is good that the pressure is discharged slowly, because only then the quakes are harmless.

The temperature was around 24-28 C, and during the night only a little less. It was not too hot since it is always a bit windy and most of the time it was partly cloudy. It wasn't until the end of the week that I learned that you don't have to bring a long sleeve shirt for the evening as you do in Finland. It is said that in the Azores all four seasons are experienced every day. I bought myself a beautiful raincoat, but the only time it rained was a morning I had a taxi ride to the airport on the way home. There was no need for air conditioning, and I slept with the balcony door open, listening to the chirping of the birds. I had a lovely room with view to the garden as I had asked for, so I felt Azoris Angra Garden was one of most pleasant hotels I have ever been. 

I learned a lot about volcanicity and descended deep inside two volcanos. The local yacht club invited us to a traditional full moon swim. The water was quite cool and I was afraid of the portuguese man-of-war, which are painfully burning animals. They can extend their tentacles up to 30 meters away. On full moon swimming, locals watched the ocean for them. When I asked the tourist office, they told me that there have not been any at the beaches in recent weeks, so it is safe to swim. On a sea trip, we saw them, so swimming with dolphins turned into a mere boat trip but it was lovely as well.

The Erasmus course took place in Angra do Heroísmo. It is a really beautiful little town! It was badly affected by the earthquake 1980. Then it was restored and partly rebuilt with the help of UNESCO and is now one of its World Heritage Sites. At some point, I'll share more videos and/or 360 content from Angra and Terceira island.

The main economic activities of the Azores are agriculture (mainly dairy products and beef), fishing and tourism. I wasn't the only one who had planned to eat only seafood throughout the journey. And it was so delicious! A few times I ordered something from the menu but the waiter was not eager to offer that. Instead he asked if I really want to have that since it was frozen. Then he took me to the kitchen to show the fresh seafood they had that day. Dinner generally costs about 12-20 € and a bottle of wine 10 €.

Our facilitator Graça got an invitation for her family for the Pentecost dinner organized by the town district. Instead of her family she invited us to join. This allowed us to experience the rich local festive culture and eat traditional alcatra, a slow-cooked meat stew.

 

My presentation of Finland at the cultural evening


During the cultural evening (or actually morning) we all introduced where we came from and shared something of our culture. We had also brought samples of food and drink with us.


Was it worth participating? 


Absolutely! I have several times taught Erasmus+ groups in Finland, so it was very rewarding to be on the other side and experience it as a participant. In the past I have travelled a lot alone but now I did not want to do it. The reason was the lack of human contacts during covid. My spouse was two weeks on RynkeBy cycling tour in July.  So I was very grateful to get this opportunity last summer!

I learned something about making videos, but I'll tell more in another blogpost later. For that reason alone, it would have been pointless to travel more than 4000 kilometres. The most important things for me were the two other themes mentioned earlier by our facilitator Graça: getting to know other participants and their cultures and also the Azores. 

I was happy to get to know wonderful people from all over Europe and to face the friendliness of the Azoreans and enjoy their beautiful islands. Thanks to this experience and new acquaintances! I am now following a few things from the news with a slightly new perspective, related to European politics and climate change, for example. Based on the presentations at the culture evening, I would love to take a hiking trip to northern Spain sometime, but not during the hottest summertime.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.