Muutosten ohella nostan esiin yksittäisiä vinkkejä laajemmista materiaaleistani. Kaikista alla mainituista sovelluksista löydät tarkemmat, päivittyvät ja CC-lisensoidut ohjeet koulutusten diojen ja ohjeiden blogisivulta. Lakkautettujen sovellusten listaukseen voidaan lisätä Bloochat.
QR-koodi löytyy Chrome-selaimesta
QR-koodit ovat monelle jo vanha tuttu tekniikka ja usein lähiopetuksessa kätevin tapa jakaa työskentelyalustan linkit ryhmälle. Niiden käyttö on lisääntynyt paljon pandemian myötä, sillä QR-koodien avulla voi jakaa myös erilaisia materiaaleja ilman kosketusta ja lähikontaktia. Tässä pari nostoa ja linkki.
- Chrome-selaimella voi luoda ja jakaa QR-koodin avoinna olevalle verkkosivulle: Klikkaa verkkosivun tyhjää kohtaa hiiren oikealla. Valitse valikoista: Luo QR-koodi tälle sivulle.
- QR code Monkey -sivulla voit luoda värikkäitä koodeja, joihin liität logosi.
- QR-koodit opetuksessa, päivittyvä diasarja
ClassroomScreenissa tarjolla kyselyt
Quizizz-kysely
Monipuolinen kyselytyökalu ja yksi parhaista opettajille maksuttomista. Sen avulla voit käyttää jaettuja tai luoda omia kyselyitä. Niiden lisäksi voit luoda diaesityksiä, joihin lisäät interaktiivisuutta kysymysten avulla. Uutta on mahdollisuus tuoda kysymykset Google Formsista. Ohjeet ja demokyselyt löydät sähköisten kokeiden blogisivulta.Ulkoasuun on tullut pieniä muutoksia ja uutena Redemptionin lisäksi on tarjolla Extra Life eli oppijalle vielä toinen yritys korjata väärä vastaus, jos niin asetuksista mahdollistat. Jos et vielä käytä Quizizz-sovellusta ja kirjaudut minun suosittelijan linkillä sekä teetät yhden kyselyn, saamme molemmat yhden maksuttoman Super-kuukauden kaikkine ominaisuuksineen.
Maksuttomia kysymystyyppejä on viisi, maksullisia 10. Kolme uusinta ovat tarjolla vain Super-lisenssillä: Hotspot (etsi kuvasta), Labeling (raahaa sanat kuvan tiettyihin kohtiin) ja Graphing matematiikkaan (merkitse pisteitä koordinaatistoon).
Blooket - pelillinen monivalinta
Blooket on peruskäytön osalta kaikille maksuton pelillinen monivalinta. Tämänkin kanssa maksuton versio toimii mainiosti ja oppijoiden kirjautuminen kannattaa estää, ettei se suotta sitä ehdota. Uutta on kysymyspankki, lisäksi kyselyitä voi tuoda Quizlet-sovelluksesta. Uusia pelimoodeja julkaistaan usein ja niitä on nyt jo 15. Lisäksi visuaalista ilmettä on päivitetty. Olen tiivistänyt ohjeeni ja pelimoodien esittelyn interaktiiviseen kuvaan Blooket-monivalintakisan esittely. Padletissa uusi formaatteja ja uusi logiikka linkeissä
Padlet-muistitauluun tulee nykyisin jatkuvia pieniä muutoksia, jotka vaikuttavat ulkoasuun ja/tai monipuolistavat sen käyttöä. Sen saavutettavuus nyt tasoa WCAG A level, mutta tähtäimessä on ylempi taso. Uusin muutos on oikein hyvä: suosittu sarake-formaatista tuttu tapa ryhmitellä viestejä onnistuu muissakin formaateissa. Tarjolla on nyt siis kaikkiaan 11 erilaista formaattia eli mallia viestien asetteluun. Kun luot uuden Padletin, näet vaihtoehdot esikatselukuvina. Olemassa oleviin voit tehdä muutoksen asetusten kohdasta asettelu. Katso ja kommentoi muutosta tähän Timeline with sections eli aikajana sarakkeilla -formaatin Padletiin.
Hämmentävä muutos on, että nyt samaan Padletiin voi luoda useita linkkejä. Voit edelleen käyttää itse kyseisen Padletin asetuksista määriteltyjä lyhyitä osoitteita, kuten https://padlet.com/matlaakso/pelit MUTTA kun tuo helposti muistettava linkki avataan, osoitekentässä näkyy aina pitkä ID-osuuden sisältävä linkki: https://padlet.com/matlaakso/oppimispelej-ly6vrabq9fn Muutoksen ideana on, että voit muuttaa omaa käyttäjänimeä tai Padletin otsikkoa ja linkki toimii yhä. Linkki toimii, vaikka siirtäisit Padletin organisaatiolisenssin alle tai sieltä omalle tilillesi. Tunnisteena on nyt linkin sijaan vain tuo ID-osuus lopussa.
Tämä muutos on tullut myös vanhoihin Padleteihin. Toki muutoksesta on toisinaan hyötyäkin, mutta minusta haitat ovat suuremmat. Omalta osaltani minulla on kymmenittäin julkisia ja satoja piilotetulla linkillä jaettuja Padletteja. Jotta voi käyttää linkin lyhyttä ja muistettavaa muotoa, se täytyy tietää - sitä eivät muut näe, ellen sitä kerro. Eihän tämä ole ongelma hyperlinkkejä käytettäessä, mutta lähiopetuksessa ja silloin kun hyperlinkit eivät toimi (esim. SlideShare), tämä kyllä hankaloittaa käyttöä, vaikka Padletia niin rakastankin. Oi voi!
Listaan näitä muutoksia myös ohjeiden ja esimerkkien Padletiin, sen toiseen sarakkeeseen. Tässä vielä muutama muu viimeisimmistä muutoksista.
- Voit ottaa asetuksista Beta-ominaisuudet käyttöön. Näin pääset ensimmäisenä testaamaan uusimpia ominaisuuksia, esim. Padletin jakaminen diaesityksenä.
- Entistä tarkemmat mahdollisuudet määritellä, mitä ilmoituksia haluat, myös yksittäisistä Padleteista.
- Voit estää Padlettiesi kopioinnin, myös ilmaisversiolla.
- Kansiot ovat nyt kirjanmerkkejä ja voit merkitä Padletin useampaan kirjanmerkkiin.
- Voit luoda tiimejä yhteistä työskentelyä varten.
- Voit klikata kuvaa, videota tai muuta liitettä, jolloin saat sen näkymään suuremmalla. Näin voit katsoa viestit diaesityksen tavoin. Nuolesta avaat aina seuraavan. Suureksi avattua viestiä voi myös kommentoida tai jakaa linkillä koko Padletin sijaan.
- Voit poistua Padletista, minne sinut on liitetty: Valitse JAA ja sitten Jätä tämä Padlet.
- Organisaation laajuiset Padletit voi piilottaa, niin etteivät näy jokaisen Kaikki-kirjanmerkeissä.
ThingLink
ThingLink kuuluu myös jatkuvasti päivittyviin sovelluksiin. Siihen on tullut mm. Unity-integraario ja automaattikäännöksiäkin voi tehdä uudella tavalla. Monelle ovat jakamisen uudet vaihtoehdot jo tuttuja, mm. upottaminen PowerPointiin tai View as Presentation -näkymä, mikä näyttää tagin kerrallaan. Jakamisen asetuksista löytyy myös linkki saavutettavaan näkymään. Seuraava uutuus on maaliskuussa Lontoon BETT-messuilla julkaistava lisätyn todellisuuden ominaisuus. Uutta on tulossa myös skenaarioiden analytiikkaan.
- Nykyisin sisältöihin voi lisätä johdannoksi infopaneelin. Näet sen ThingLink-ohjekuvassa (Tervetuloa tutustumaan -teksti ja linkit).
- Sisältöjä voi merkata myös kartalle, Esimerkissäni Azoreilta se on saaren kartta, mutta tätä voisi käyttää myös esim. rakennuksen pohjapiirrokseen.
Zoom-videoneuvottelu
Zoom tarjoaa valtavasti ominaisuuksia ja vaihtoehtoja, joita osin käyttäjä itse, osin pääkäyttäjä säätelee. Sen verkkosivun ohjeet ovat poikkeuksellisen hyvät. Englanniksi tehtyyn kysymykseen löytyy aina tarkka vastaus. Lisäksi moni oppilaitos on tehnyt omia suomenkielisiä ohjeita ja jakanut niitä julkisesti. Omassa käytössä Zoom päihittää Teamsin, koska sen tallennuksen saa pauselle kahvitauon tai ryhmätyöskentelyn ajaksi.
Voit lukea lisää päivittyvistä dioistani: Zoom-videoneuvottelun ohjeet. Alla muutama poiminta uusista mahdollisuuksista, joista osan saatavuus riippuu mm. pääkäyttäjän valinnoista. Kaikkia en vielä itsekään ole päässyt kokeilemaan
- Focus Moden avulla osallistujat näkevät vain hostin ja co-hostien videot, eivät toisiaan.
- Join from a Room: Liittyminen kolmannen osapuolen kokouksiin (esim. Teams) Zoomin kautta.
- Meeting chat Experience tuo uusi toimintoja, esim. mahdollisuus poistaa viestejä, vastata tiettyyn viestiin tai lainata aiempaa viestiä.
- Voit luoda ja muokata kyselyjä tapaamisen aikana suoraan Zoom-sovelluksessa.
- Tallennus suoraan Panoptoon.
- Neljä vaihtoehtoa pienryhmien jakamiseen: automaattisesti, käsin, kukin valitsee itse ryhmänsä tai ryhmäjako tehdään kysymyksen vastausten perusteella.
- Kokoukseen voi ottaa mukaan jopa 20 tulkkia ja kukin saa oman kanavan äänelleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.