Sivut

31.8.2022

Kiinnostavatko avoimet oppimateriaalit?

Tähti , jonka keskellä teksti: Miten ihanaa onkaan onnistua :)
Tervetuloa onnistumaan OPH-rahoitteisiin 
opetusalan täydennyskoulutuksiin!
Avoimesta jakamisesta ja avoimista oppimateriaaleista puhutaan paljon. Suurin osa tuntee ainakin pintapuolisesti Creative Commons (CC) -lisenssit eli käyttöluvat. Sinäkin on hyödyntänyt minun avoimia materiaaleja: ohjedioja, videoita, interaktiivisia materiaaleja, Padletin kuratoituja kokoelmia tai ainakin nyt tätä blogia. 

Vedän syys-marraskuussa TAMKin kautta Avointen oppimateriaalien hyödyntäminen ja jakaminen 3 op -koulutukseen (em. linkistä lisätiedot ja ilmoittautumiset). Koulutukseen kuuluu kuusi webinaaria ja kolme oppimistehtävää. Teemoina käsitellään avoimuutta ja valmiiden materiaalin hyödyntämistä sekä opitaan käyttämään erilaisia sovelluksia, joilla oppimateriaalia voi luoda ja jakaa.

OPH-rahoitteisena ja osallistujille maksuttomana koulutuksena kohderyhmäksi tälle on määritelty perus- ja toisen asteen sekä vapaan sivistystyön opetus- ja ohjaushenkilöstö. Koulutus toteutetaan kahdesti myös ensi vuonna. Jos se sopii aikatauluusi paremmin, kerro kiinnostuksestasi, niin saat tiedon heti kun ilmoittautuminen tuleviin toteutuksiin avautuu. Voit olla minuun yhteydessä myös organisaatio- tai kuntakohtaisista toteutuksista vuodelle 2023 tämän tai Pedagogin digitystä 3 op -koulutuksen (seuraava toteutus 11.10.2022 alk.) osalta. Tervetuloa-sivulta löydät tiedot tulevista TAMKin ja muistakin koulutuksistani. 

Viime kevään Avointen oppimateriaalien koulutuksen ensimmäisessä toteutuksessa jaettiin julkisesti CC-lisensoitua materiaalia. Tätä tehtiin etenkin #JaaJotain-teemaviikon aikana sekä koulutuksen loppupuolella jakamalla materiaaleja Avointen oppimateriaalien kirjastoon. Muutama jaetuista materiaaleista on osa laajempaa projektia, ei yksinomaa tämän koulutuksen aikana tehtyä. 


Esimerkkejä kevään koulutuksessa jaetuista CC-lisensoiduista materiaaleista



10.8.2022

Halo AR - helppo mobiilisovellus lisätyn todellisuuden sisältöjen luomiseen

Halo AR -sovelluksen logo.
Helppo ja maksuton
Halo AR on vastaus
monien AR-fanien
toiveisiin.
Pientä päivitystä tehty 3.12.2023.

HP Reveal (ent. Aurasma) oli yksi helpoimmista ja käytetyimmistä sovelluksista, joilla voi luoda omia lisätyn todellisuuden (AR, augmented reality) sisältöjä. Sen lakkauttaminen lähes kolme vuotta sitten nosti somefoorumeille epätoivoisia kysymyksiä korvaavasta sovelluksesta. Nyt sellainen on tarjolla: brittiläinen Halo AR -mobiilisovellus (AndroidiOS), joka kertoo noudattavansa GDPR:ää.

Halo AR:n avulla määrität kuvasta avautumaan kuvan, videon, tekstiä, äänitiedoston tai 3D-mallin lisätyn todellisuuden avulla. Lisäksi voit jakaa linkin ja liittää sisällön paikkatietoon. Maksuton peruskäyttö riittää hyvin opetukseen. Sovellusta suositellaan myös mm. museoille, kustantajille ja taiteilijoille. Maksullisina lisäominaisuuksina on tarjolla mm. sisältöjen näkyminen suoraan selaimella ja analytiikkaa. 

Helpoiten kokeilet sovellusta katsomalla julkisia sisältöjä kuten 1, 5 tai 20 USD-seteleitä, Jos ei taskusta löydy dollareita, toimivat myös setelien kuvat esim. Wikipedia-artikkelista United States Dollar. LightUp-yrityksellä on muutama muukin AR-sovellus, joista osa toimii ilman sovellusten lataamista suoraan vaikka läppärin näytöllä.


Halojen luominen

AR-sisältöjä sovellus kutsuu nimellä halo. Niiden luominen onnistuu helposti ihan vain itse kokeillen. Alla on pikaohje kuvana ja sen alla tarkempi ohjeistus.

Pikaohje ruudunkaappauskuvin. Tarkempi selostus kuvan alla.

  1. Suunnittele ensin, mitä olet tekemässä! Mikä on tavoitteesi? Mitä sisältöjä tarvitset?
  2. Valitse CREATE ja lisää TRIGGER eli määritä sijainti tai ota/lataa kuva, josta AR-sisältö avautuu. Kuva on oletuksena neliö, mutta kuvan voi rajata (crop) myös suorakaiteen muotoiseksi. Turhat sisällöt taustasta kannattaa rajata pois. 
  3. Valitse OVERLAY eli se, mitä AR-tekniikalla kuvasi päälle lisätään. Vaihtoehdot ovat:
    • Video: kuvaa tai lataa video (max 1 min) tai tuo linkillä tai valitse YouTubesta.
    • Kuva: kuvaa, lataa, tuo linkillä, valitse GIF tai piirrä kohdistuskuvan päälle.
    • Teksti: Kirjoita teksti. 1-2 lausetta riittänee, mielellään tummana ja melko yksivärisen kohdistuskuvan päälle. Pidemmät tekstit kannattaa tuoda linkillä tai kuvana.
    • 3D-malli: esimerkit, mallit, linkki tai Sketchfabin malli. Viimeksi mainittu edellyttää katsojalta kirjautumista Sketchfabiin.
    • Ääni: äänitä sovelluksella tai tuo linkki (mp3).
    • Linkki. Sen voi lisätä myös esim. videon jälkeen katsottavaksi.

  4. Lopuksi: 
    • Nimeä halo eli luomasi AR-sisältö, lisää se luonnoksiin tai kokoelmaan. 
    • Lisää halutessasi hyperlinkki ja/tai sijainti, missä se on katsottavissa. 
    • Tallenna.
    • Testaa toimivuus sovelluksen SCAN-kohdasta. Muutoksia voit tehdä PROFILE-kohdasta. 


Halojen jakaminen ja katsominen


Halot tallennetaan vain sinulle näkyviin luonnoksiin (drafts) tai kokoelmiin, jotka voivat olla yksityisiä, piilotettuja tai julkisia. Kun klikkaat kokoelmasi sisältöjen lukumäärästä kertovaa numeroa (alla kuva vasemmalla), saat näkyviin oikean kuvan puoleisen näkymän, mistä löytyvät kokoelman jakamisen vaihtoehdot: 
  • Jaa kokoelma eteenpäin esim. linkillä. Tästä linkistä näet julkiset haloni, joskin ne on kaikki tarkoitettu katsottavaksi yhdessä kohdistekuviin liittyvien johdantotekstien kanssa, joita en ole jakanut. Voit myös jakaa halosi kertomalla käyttänimen, joka on minulla Matleena. Tällöin muut löytävät sinut HOME-välilehden hakukentän avulla. 
  • Voit jakaa kokoelmasi myös QR-koodilla. Se on luettavissa Scan-välilehden QR-työkalulla.
  • Triggers: Lataa kohdistekuvat itsellesi.
  • View: Katso halot ilman kohdistekuvia. Huomaa, että läheskään kaikki sisällöt eivät toimi mielekkäästi ilman kohdistekuvan informaatiota. 
  • Feature: Suosittelet hyvää kokoelmaa muille käyttäjille.

Kaksi ruudunkaappauskuvaa ja teksti: Profiilisivulta näet luonnokset ja kokoelmasi. Siellä voit luoda uusia kokoelmia. Klikkaamalla kokoelman halojen lukumäärää, saat näkymän, mistä voit jakaa kokoelman mm. QR-koodina.


Halojen katsominenkin vaatii aina kirjautumisen, mutta opettaja voi tehdä yhteistunnukset ryhmälle. Tällöin myös luodut sisällöt ovat heti kaikkien katsottavissa. 

Ruudunkaappauskuva ja selite: Halot katsotaan Scan-välilehdellä. Sieltä löydät myös työkalut:   Keep Halos Active: AR-sisältö näkyy, vaikka et kokoaikaa katsoisi kohdistuskuvaa. Vibration: mobiililaite värähtää, kun se löytää kohdistuskuvan. Entrance Animation: halojen avautumisen tehosteet käytössä. Scan QR-kode: skannaa toisen käyttäjän QR-koodi seurataksesi häntä ja katsoaksesi haloja. Record: videoi halon katsomisen. Location: paikkatieteen liitettyjen halojen käyttö. Playground: voit katsoa kirjautumalla Sketchfabin 3D-malleja suoraan AR:n kautta ilman, että teet niistä haloja.



Kokemuksia ja muutama vinkki

Parin testin jälkeen lähdin luomaan sisältöjä Portugalista, missä olin kesällä Erasmus+-kurssilla. Kaikkiin haloihini liittyy johdantoteksti tai kysymys. Halosta puolestaan avautuu lisätietoja tai vastaus johdantotekstin kysymykseen. Lähdin tekemään haloja lähiopetustilanteita varten, jolloin voin esittää kuvat johdantoteksteineen. En niitä tehdessäni vielä huomannut, että kun olen jakanut kanavani julkisesti, kuka tahansa voi ladata kohdistuskuvat itselleen tai katsoa haloja jopa ilman niitä. Omat sisältöni eivät toimi järkevästi kummallakaan tavalla. Jatkossa kannattanee käyttää kohdistekuvana koko paperia johdantoteksteineen ja kuvineen tai sitten jakaa kokoelma piilotetulla linkillä.

Halo AR vaikuttaa erinomaiselta ja monipuoliselta sovellukselta ja alkuun pääsee helposti itse kokeillen ja muutaman sanan englantia ymmärtämällä. Vaihtoehtoja on varsin paljon, joten jatkan kokeiluja ja varmasti vielä parantelen tekemiäni sisältöjä. Muutaman kerran sain sovelluksen kaatumaankin. Yleensä se tapahtui silloin, kun lähdin kesken halon luomisen etsimään selaimelta jotain tietoa. On siis suositeltavaa kopioida ensin tarvittava aineisto kuten teksti tai linkki ja sitten tehdä halo kerralla valmiiksi. Tässä auttaa ennakkosuunnittelu, mikä muutoinkin nopeuttaa ja parantaa työn laatua!

  • Voit luoda samasta kuvasta erilaiset sisällöt esimerkiksi ranskan ja portugalin opetukseen. Tee molemmille kielille oma kokoelma. Profiilisivulta kokoelmasi kohdalta löytyy kameran kuva. Siitä klikkaamalla saat nopeasti piilotettua ranskan kokoelman espanjan oppitunnin ajaksi tai päin vastoin. 
  • Home-välilehden Nearby-kohdasta löydät läheltäsi löytyviä haloja. Sinne saat näkyviin omatkin halosi, jos jaat paikkatiedon.
  • Halo AR:n avulla voit luoda sisältöjä myös Merge-kuutioon, jonka esittelin bloggauksessa jo 2018: Lisätyn todellisuuden Merge-kuutio

Tämän blogin muut sisällöt AR- ja VR-teemoista löydät kootusti koulutusdiojen ja -ohjeiden sivulta kohdista Lisätty todellisuus sekä Virtuaalilasit ja 360-sisällöt opetuksessa. Sieltä löydät päivittyviä ohjedioja, lisää bloggauksia ja AR/VR ja 360-sisältöjen YouTube-soittolistan.
Marraskuussa 2023 loin oman blogisivun näille XR-sisällöille.

Edellinen bloggaukseni esitteli Expeditions Pro -sovelluksen, jolla voi luoda ja esittää virtuaaliretkiä samaan tapaan kuin jo lakkautetulla Google Expeditions -sovelluksella. Todennäköisesti vielä seuraava bloggauksenikin keskittyy AR-teemoihin ja sen jälkeen jaan Azoreiden Erasmus+-kurssin kokemuksia.

4.8.2022

Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä

Editori, minkä avulla omiin virtuaaliretkiin lisätään kuvia ja niihin sisällöiksi tekstiä, kuvia tai ääntä.
Ruudunkaappauskuva virtuaaliretken luomisesta.
Tekstiin tehty pientä päivitystä ja pari linkkiä lisätty 10.12.2023. 

Google Expeditions oli yksi lempisovelluksistani ja ehdin viedä monet teistä blogin lukijoistakin virtuaaliretkelle ennen koronaa. Useimmiten matkakohteeksi valikoitui kansainvälinen avaruusasema tai modernin maailman seitsemän ihmettä.

Google lakkautti sovelluksensa (Google Expeditions, Tour Creator ja Poly) kesällä 2021. Nyt toimintaa jatkava uusi yritys on päässyt yli beta-vaiheen ja kehittänyt mobiilisovellukset Androidille ja iOSille. Uusi nimi on Expeditions Pro. Sovellukset ovat lähes samanlaiset kuin aiemmin. Peruskäyttö on maksutonta, mutta Premium-sisältöjäkin luvataan. AR-sisältöjä ei enää ole tarjolla, vaan toiminta näyttää nyt keskittyvän virtuaaliretkiin. Tavoitteena on saada sisällöt toimimaan mobiilisovellusten lisäksi yhä useammille virtuaalilaseille.

Expedition Pro -sovelluksen idea on, että sen avulla voi luoda omia tai käyttää satoja valmiita virtuaaliretkiä. Parasta on, että retkiä voi lähiopetuksessa näyttää ryhmälle niin, että opettaja toimii matkaoppaana. Se edellyttää vertaisverkkoa ja oman mobiilisovelluksen jokaiselle, mutta riittää, että vain opettaja kirjautuu. Näin opettaja voi ohjata retkeä omalta laitteeltaan, esimerkiksi osoittaa kuvasta tiettyä kohtaa ja vaihtaa kaikille uuden 360-kuvan katsottavaksi. Osallistuminen onnistuu pelkän kännykän tai tabletin avulla, mutta parhaan kokemuksen saa, kun käyttää kännykkää ja sen kanssa edullisia virtuaalilaseja. 

Omia retkiä voi helposti luoda omista 180- tai 360-kuvista - tai antaa retken luomisen ja opastamisen tehtäväksi oppijoille. Jos otit virtuaaliretkesi Googlen palvelusta aikanaan talteen, voit tuoda ne suoraan uuteen Expeditions Pro -sovellukseen. Virtuaaliretkiä 360-kuvista voi helposti luoda myös ThingLinkillä (ks. ohje) tai H5P:n Virtual Tour 360 -työkalulla (ks. ohjevideo). Ne toimivat erinomaisesti retkillä, joita kukin katsoo itsenäisesti. Ne ovat monilla oppilaitoksilla jo valmiiksi käytössä, jolloin oppijoiden turvallinen kirjautuminenkin on sitä kautta varmistettu.

Keskeiset linkit ja lisälukemistoa teemaan liittyen