Sivut

22.3.2021

YouTube: kanavan ja videon asetukset kuntoon!

Bloggausta on päivitetty viimeksi 17.10.2023

Kokemuksia keväältä 2021, kun tämän bloggauksen julkaisin: Jaoin ensimmäisen videoni YouTubeen yhdeksän vuotta sitten, mutta oikeastaan vasta tänä lukuvuonna laitoin YouTube-kanavani kuntoon lisäämällä esittelyvideon, tekemällä soittolistoja ja osioita ja hankkimalla osoitteeksi youtube.com/c/MatleenaLaakso. Viimeisimmäksi olen harjoitellut tekstittämistä, kokeillut niiden kääntämistä ja lisännyt aikaleimoja pidempiin videoihin. 

Tästä innostuneena kokosin alle upotetulle videolle ja uuteen päivittyvään diasarjaan perustietoja YouTuben käyttämisestä sinne ajoittain videoita julkaisevan näkökulmasta. Video on edelleen syksyllä 2023 varsin hyvin ajantasalla, vaikka videon lataamisen asetuksiin on tullut muutama uusi kohta. Samalla irrotin YouTube-diat turhan laajaksi paisuneesta Googlen palvelut opetuksessa -diasarjasta. Tarkempia tietoja YouTubesta löytyy hyvin sen suomenkielisistä ohjeista.  



Uutta syksyllä 2022: kanavatunnus ja yhteisöpostaukset


Uniikki kanavan tunnus (handle) luodaan kaikille automaattisesti, mutta sen voi halutessaan vaihtaa. Samalla sadan tilaajan raja poistuu ja kaikki saavat helposti muistettavan verkko-osoitetteen, minkä loppuosan muodostaa oma tunnus. Näin ollen oman kanavani uusi osoite on youtube.com/@MatleenaLaakso (myös aiemmat osoitteet toimivat). Voit lukea lisää tunnuksista YT:n ohjeista.

Yhteisöpostausten avulla voi olla yhteydessä videoiden katsojiin myös videoiden ulkopuolella. Postaukset voivat sisältää kyselyitä, GIF-kuvia, tekstiä, kuvia ja videoita. Yhteisöpostaukset ovat käytettävissä, kun kanavalla on vähintään 500 tilaajaa. Myös muutama muu kriteeri tuo ne käyttöön, esim. pitkäjänteinen videoiden julkaiseminen. Minulla on nyt joulukuussa 460 tilaajaa, mutta olen jakanut videoita yli 10 vuoden ajan, joten postaukset ovat käytössäni. Ne löytyvät nykyisin yläosasta, sieltä, mistä uudet videotkin ladataan. Pääsääntö on, että postaukset lähtevät niille, jotka ovat tilanneet kanavan ilmoitukset. Voit lukea lisää yhteisöpostauksista YT:n ohjeista.


Videoiden tekstittäminen

Olen viime aikoina innostunut videoiden tekemisestä. Yhtenä sytykkeenä tähän on ollut videoiden tekstittämisen opettelu. Se onnistuu mm. YouTuben omalla työkalulla (YouTuben ohje), mitä esittelen tarkemmin alla diasarjassa. Lyhykäisyydessään suosittelen valitsemaan työkalusta kohdan keskeytä kirjoitettaessa. Sen jälkeen toimi alla olevasti. Kun teet tekstin lisäämisen tässä järjestyksessä, ei ajastusta juuri tarvitse korjata ja tekstittäminen nopeutuu huomattavasti. 

  1. Kuuntele repliikki eli yksittäinen korkeintaan kahden rivin mittainen ruututeksti.
  2. Avaa +-merkistä uusi tekstilaatikko. 
  3. Kirjoita repliikki. 
  4. Toista. 

Tekstitystyökalu ei vielä tue automaattista tekstitystä suomenkielisestä puheesta. Kun olet tehnyt suomenkielisen tekstityksen, voit kääntää sen automaattisesti muillekin kielille. Toki automaattikäännökset kannattaa oikolukea, vaikka toisaalta voisinhan appiukkoni tavoin käyttää kansainvälisissä yhteyksissä sukunimeä Valley. Vaikka et tekisi käännöstä eri kielille, voi katsoja silti valita videoon haluamansa kielen automaattikäännöksellä.  

Tekstittämisestä olen blogannut aiemminkin ja muilla sovelluksilla se onnistuu myös suomenkielisestä puheesta, siitä lisää bloggauksen alaosan linkeissä. Kannattaa myös tutustua tekstitysten laatusuosituksiin, joiden tavoitteena on yhtenäistää suomenkielistä tekstitystä. 


360-videon tekstityskin onnistuu 

Testasin 7.12.22 ensi kertaa 360-videon tekstittämistä YouTuben avulla ja se toimii aivan samoin kuin tavallisenkin videon kanssa (ks. esimerkkinä Puutarhakävelyä Azoreilta). Teksti seuraa katseen mukana eli videota voi pyörittää tietokoneen näytöllä tai katsoa kännykällä erilaisissa VR-näkymissä. Jos videota katsoo ilman VR-laseja, tekstityksen näkee hyvin. Jos  videota katsoo kahden silmän näkymässä pahvisilla VR-laseilla, tekstitys näkyy kyllä, mutta oletuksena melko pienellä fontilla. 


Hyviä sovelluksia videoiden luomiseen ja editointiin

Jos kaipaat vinkkejä sovelluksista, joilla voi tehdä videoita, seuraavassa on listaus muutamasta hyvästä ja peruskäytön osalta maksuttomasta sovelluksesta. Linkeistä löydät bloggauksia tai diasarjoja. 

  • Adobe Express (ks. ohjeet).
  • Powtoon animaatioille ja lyhyille videoille, ei-kaupalliseen käyttöön max 3 min animaatiot maksutta (lue lisää Powtoon-bloggauksesta).
  • Biteable-animaatiot (maksutonta versiota ei enää ole tarjolla, hinta alk. $49/kk).
  • Ruudunkaappausvideot: ScreenPal. Suosin tätä etenkin maksullisen version (alk. 2-4 €/kk) suomenkielisestä puheensta tekstitykseksi -ominaisuuden vuoksi, mutta ruudunkaappaus-videoiden tekemiseen on monta muutakin hyvää sovellusta ja se onnistuu jopa PowerPointilla (Ruudunkaappausvideoiden diat ja bloggaus SOM:illa tekstittämisestä).
  • Perinteinen videoeditointi (ohjeita videoiden diasarjassa)
    • Windows10 kuvat-sovelluksen videoeditori tai parempi Windows11 usein mukana tuleva Clipchamp, joka saatavissa myös Win10:iin.
    • iMovie (iOS)
    • Power Director (Android, iOS)
  • Juha-Antti Koskisen ohjevideo YouTubella editoinnista (14 min).


Muita lähteitäni tekstittämisestä ja 360-videoista



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.