Sivut

23.5.2017

H5P-työkalut verkkokursseilla

Olen kevään aikana opetellut lisää H5P-työkalujen (HTML5 Package) käyttöä. Niiden avulla voi rakentaa hienoja interaktiivisia tehtäviä ja sisältöjä verkkokursseille ja verkkosivuille. H5P-työkalut ovat saatavissa WordPress-, Drupal- ja Moodle-ympäristöihin. Ne tulee asentaa niihin erikseen eli hankinta on harvoin yksittäisen opettajan päätös ja hankinnasta saattaa aiheutua kuluja.

Diat alla on tarkoitettu lähinnä koulutusteni tukimateriaaliksi ja suomenkieliseksi lähteeksi. Hyviä esimerkkejä ja ohjeita löytyy englanniksi sivulta h5p.org
Itse olen perehtynyt työkaluihin kuopiolaisen Mobie Oy:n WordPressin päälle rakentaman oppimisympäristön kautta. Oppilaitosten OnEdu 2.0- ja yritysten eSmart-ympäristöissä H5P kuuluu aina hintaan, samoin kuin lomaketyökalu ja Mobie Zine julkaisujen tekemiseen.

Hiljattain opastin muutamaa kouluttajaa siitä, miten Mobie eSmartin avulla voi yrityksen verkkokursseja rakentaa. Esillä olivat paitsi H5P-työkalut, myös mm. Visual Composer. Toinen kouluttaja totesikin tapaamisen päätteeksi haltioituneena: "Oonhan mä käyttänyt erilaisia oppimisympäristöjä, mutta nyt iski tämän monipuolisuus. Mä oon hämmästynyt. Ja vähän harmittaa, ettei meillä oppilaitoksessa X ole tämä käytössä."

PS. Jos käytät Mobie OnEdu/eSmartia tai luot Mobie Zine-julkaisuja, hyödynnä tuoreita ohjeita tästä tai ota yhteyttä ja tilaa organisaatiollenne oma koulutus!


Kommentti 18.8.2020: Jatkossa löydät H5P-ohjeet ja esimerkit sekä kaikki aiheeseen liittyvät blogijulkaisut kätevimmin tämän blogin H5P-sivulta

H5P-työkalut

Interaktiiviset tehtävät ja sisällön rikastaminen H5P-työkaluilla WordPress-, Moodle- ja Drupal-ympäristöissä. Lue lisää ja katso esimerkkejä blogijulkaisusta: https://www.matleenalaakso.fi/2019/03/h5p-parantunut-entisestaan.html

5 kommenttia:

 1. Anonyymi7.3.18

  Hei Matleena ja Kiitos paljon, että olet jakanut osaamistasi kaikkien käyttöön! Onkohan sinulla tietoa tai kokemusta H5P liittyvistä käytettävyysongelmista, kuten käytettävän selaimen merkitys? Tein viime vuoden puolella Moodleroomsiin H5p-työkalulla tehtäviä, jotka eivät toimineet samalla tavalla eri selaimilla (IE, Chrome, Firefox). Tästä syystä ne jouduttiin poistamaan kokonaan. Käytin Moodleroomsin sisällä olevia valmiiksi asennettuja h5p tehtävätyyppejä, mutta sen lisäksi tein yhden tehtävän h5p -ohjelmassa, jonka upotin ko. ohjelmaan. En ole löytänyt internetistä tietoa vastaavista ongelmista tai ylipäätänsä käyttöongelmista. Omassa organisaatiossani on käytössä Optima, jossa samat tehtävätyypit toimivat ongelmitta (upotettuina).

  terveisin Leena Seilonen (turunamk)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Leena! https://h5p.org-sivulla on tehtäväesimerkkien kohdalla joitain mainintoja toimivuudesta toisaalta siksi, että osa tehtävätyypeistä on vasta kokeiluasteella ja toisaalta toimivuudesta eri selaimilla, samoin taisi olla Jari Sarjan tuoreessa H5P-oppaassa (linkki alla olevassa jutussa). Eniten selain taitaa vaikuttaa sovelluksissa, joissa on ääntä mukana (Appear.in ja ne missä vastataan puhumalla). Muutama sovellus toimii vain tietyillä selaimilla, mutta aina ei toimivuus välttämättä ole kiinni vain selaimesta, vaan myös siitä, milloin se on päivitetty.

  Huomasitko, että kirjoitin tällä viikolla uuden H5P-bloggauksen: http://www.matleenalaakso.fi/2018/03/joko-tunnet-h5p-tyokalut.html Siellä on linkkejä tuoreempiin ohjeisiin ja esimerkkeihin, mutta eivät niissä ohjeissa muutkaan juuri selainongelmista kirjoita. Ei minullakaan valitettavasti sinulle vastausta ole. Jos ei Moodleroomsin tuesta ole apua, kannattaa kysyä Moodle-juttuja ihan kaikille Facebook-ryhmästä, missä H5P:stä on toisinaan keskusteltu. Siellä varmasti on myös Moodle-ympäristön paremmin tuntevia.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi8.3.18

  Hei!
  Lämmin kiitos vastauksestasi! Huomasin uuden postauksesi, kiitos siitä myös! H5P on tosiaan monipuolinen ohjelma, jonka käyttöä mm. Canvas -oppimisympäristökin tukee https://www.canvas.net/.

  Kiitos Facebook-ryhmän vinkistä, liityn siihen. Hyvää naistenpäivää!

  yst.terv. Leena S

  VastaaPoista
 4. Kiitos samoin, hyvää naistenpäivää Leena!

  VastaaPoista
 5. Olen käyttänyt H5P-ohjelmaa jo pitkään, erittäin kätevä työkalu

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.