Sivut

24.1.2023

AR-infograafi: Lisätty todellisuus perusopetuksessa

Esikatselukuva infograafista.
Joulukuussa julkaistiin Opetushallituksen Uudet lukutaidot -ohjelmalle tekemäni ja yhdessä OPH:n asiantuntijoiden kanssa muokattu lisätyn todellisuuden infograafi. Sen on tarkoitus auttaa etenkin perusopetuksen opettajia vauhtiin lisätyn todellisuuden kanssa mobiililaitteita hyödyntäen. 

Tutustu siihen linkistä alta ja käy loppuviikosta Educassa OPH:n ständillä tutustumassa muihinkin heidän materiaaleihin.


Hiljaiselosta ABBAn digitaalisiin avattariin 

Omassa työssäni korona-aika ja täydennyskoulutusten toteuttaminen edelleen pääosin etänä on tarkoittanut, etten juuri ole viime vuosina lisätystä (AR, augmented reality) ja virtuaalitodellisuudesta (VR, virtual reality) kouluttanut. Teemat vaativat kokemusta ja elämystä, joka ei välity vain niistä verkon kautta puhumalla. Syksystä alkaen teemat ovat jälleen esillä mm. TAMKin OPH-rahoitteisissa täydennyskoulutuksissa. 

Toinen syy hiljaiseloon on ollut, että kaksi parhaimpiin kuuluvaa sovellusta lakkautettiin ja vasta viime vuonna löysin niille korvaajat. Esittelen nämä uuden sovellukset aiemmissa bloggauksissa: Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä sekä Halo AR - helppo mobiilisovellus lisätyn todellisuuden sisältöjen luomiseen.

VR:stä minua kiinnostavat edelleen pääosin maksuttomat ja kännykän ja haluttaessa pahvilasien kanssa käytettävät sovellukset, sillä ne ovat jokaisen saavutettavissa. Paljon mahdollisuuksia näen myös Microsoftin AltspaceVR:n (suljetaan 10.3.23 ja Micosoftin painopiste siirtyy Meshiin) kaltaisilla sovelluksilla. Kyllähän etäseminaari ja sen jatkot ovat siellä elämyksellisesti aivan toista luokkaa kuin vaikkapa Teamsissa.

AR on helpoin tapa lähteä tutustumaan XR:ään (extended reality), joka kokoaa yhteen lisättyä, sekoitettua, virtuaalitodellisuutta ja mm. hologrammeja. Odotan innolla elämystä viimeksi mainitusta, sillä menen Lontoon BETT-opetusteknologiamessureissulla katsomaan ABBAn Voyage-konserttia, missä yhtye esiintyy digitaalisina avattarina. Vain muusikot ovat oikeasti livenä paikalla. Jännittävää nähdä, miten se toimii ja toisaalta ihanaa myös päästä kuulemaan maailman parasta yhtyettä, jolle omistin myös Tusen tack ABBA -bloggauksen (2014).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.