Sivut

23.10.2018

Animaatioita Biteable-sovelluksella

Bloggaus on päivitetty 7.12.2022.

Biteable on muuttunut kaikille maksulliseksi ja hinta on 49 $/kk tai 588 $/vuosi. Samalla editorin ulkoasu on muuttunut eli ohjeeni eivät enää ole ajantasalla. Suosittelen tilalle Powtoonia (ks. bloggaus). 

Julkaisin aiemmin syksyllä bloggauksen otsikolla Powtoon - tee helposti animaatioita. Nyt esittelen Biteablen, joka on vielä yksinkertaisempi käyttää ja toimii myös mobiililaitteiden selaimella. Nappasin sen kokeiltavaksi lukion lehtori Leena Karmitsan Facebook-vinkistä. Hän on tehnyt Biteablella ja Renderforestilla animaatioita lukio-opetuksen tueksi. 

Biteablessa varsinaista animointia ei tehdä itse, vaan ensin valitaan valmispohja (template) tai luodaan tyhjä pohja, johon lisätään animoituja dioja (scene) ja/tai omia kuvia tai videoita. Seuraavaksi muokataan diojen tekstit. Myös dioja voi tässä vaiheessa vielä lisätä, poistaa tai järjestellä. Lopuksi valitaan värimaailma ja taustamusiikki. Tarjolla olevan musiikin sijaan voi ladata myös oman äänitiedoston.

Animaation tekemisessä haastavinta on tekstien lisääminen, sillä yhteen diaan ei mahdu paljoa tekstiä. Viestin tulee olla luettavissa ja omaksuttavissa nopeasti. Ideana on siis animaatio tai video, missä viestin saa sitä katsomalla ja lyhyitä tekstejä lukemalla. Toki taustalle on mahdollista tuoda oma selostuskin.

Biteablesta on sittemmin tullut myös yksi omia suosikkejani. Sen peruskäytön on luvattu pysyvän aina maksuttomana ja viime vuosina uusia ominaisuuksia on tullut maksuttomaankin versioon runsaasti:
  • Videoita voi tehdä rajattoman määrän.
  • Videot voi ladata tiedostona tai jakaa Biteablen sivulta julkisella tai piilotetulla linkillä.
  • Videon dioihin saa animointien lisäksi kuvia ja videoita, omia tai sovelluksen kautta löytyviä.
  • Entistäkin laajampi valikoima taustamusiikkia.
  • Uudessa Beta-versiossa on mahdollista valita diakohtaisesti fontit, tekstikoot, taustavärit ja jopa muokata animoitujen objektien värejä, mutta ei tehdä varsinaista animointia.
Harjoittelin Biteablea 2018 tekemällä kolme erilaista animaatiota. Ensimmäisessä kerron kolme perusasiaa, mitkä kannattaa tsekata, kun tietokone ei toimi: Viime viikolla näet ihmettelin, kun näppäimistöni piste-merkistä ja enteristä tuli tekstiin pilkku. Pistettä en saanut kirjoitettua mitenkään. Koneet tekevät toisinaan outoja juttuja ilman että minulla on hajuakaan miksi. Videon kakkoskohdan vinkki poisti ongelman.

Toisessa videossa kerron pari tärkeää juttuja Twitterin käyttöä aloittaville (päivitin videon 15.3.21) ja viimeisessä kokeilin infograafi-pohjia työelämän someverkostoista kertoessani. Nämä videot liittyvät Kohti reformia! -hankkeen loppuvuoden koulutukseen Kouluttajasta asiantuntijaksi. Uusia animaatiosovelluksia puolestaan olen opetellut useammankin tämän lukuvuoden koulutuksen tarpeisiin: tänään animoidaan Tredun opettajien kanssa.

Neljännen videon tein keväällä 2020 yhteen koulutukseen otsikolla Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista. Se on jaettu alle Biteablesta upottaen, minkä etu YouTubeen verrattuna on se, että loppuun saa linkkinapin ja animaatiota voi päivittää linkin muuttumatta, kuten olen tehnyt.

Linkkivinkkejä video- ja animaatiosovelluksiin liittyen:









Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista on Biteable.

2 kommenttia:

  1. Kiitos Matleena tästä, otin heti käyttöön.

    Heli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta Heli! Tämä on muutaman vuoden kuulunut minunkin suosikkeihin.

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.