Sivut

12.5.2016

PowerPoint-tehtaalla ylitöissä

Ensi viikon intensiiviset koulutukset Torniossa ja Ylitorniolla sekä pian julkaistava Tampereen teknillisen yliopiston opas luentojen aktivointiin ovat tehneet minusta muutamaksi viikoksi PowerPoint-tehtaan. Toki diojen tekeminen on vain osa koulutussuunnittelua eivätkä käsitykset oppimisesta muutu nopeasti, mutta opetuksessa käytettäviä sovelluksia esittelevissä diasarjoissa puoli vuotta on ikuisuus ja pari kuukauttakin usein liikaa. Alla muutamia otteita siitä, mitä uutta olen dioihin viime aikoina lisännyt.

Digitarinat opetuksessa kasvoi niin suureksi, että irroitin siitä erilleen kolme diasarjaa:
digijulkaisut (alla) keskittyy ei-liikkuvaan kuvaan, ruudunkaappausvideo-dioissa kerrotaan sekä pc- että mobiilisovelluksista ja ThingLinkissä interaktiivisista kuvista. Harkitsen osallistumista parin tunnin Sway-verkkokurssille, sillä siihen en vielä ole ihastunut, toisin kuin AdobeSlateen, joka tosin toimii vain iPadilla. Jos Slate ei vielä ole tuttu, kannattaa vilkaista tätä aiemmin Slatella tekemääni koontia iPadiltani löytyneistä ruokakuvista.

Ruudunkaappauskuva Zoobesta. Piirroshahmojen lisäksi sieltä
löytyy mm. Hillary Clinton, Donald Trump ja Angela Merkel.
Tänään huomasin, että keväällä somessa innostusta herättäneen Zooben saa nykyisin Suomessa Androidin lisäksi myös iOS:lle. Tästä näet esimerkin: Ideoiden aarreaitat. (Linkki toimii 14 päivää).
Kommentti 13.10.17: Zoobe on lopettanut toimintasa.

Sähköisten koe- ja kyselytyökalujen diasetti on paisunut jo valtavaksi 90 dian koosteeksi, vaikka sähköisten kokeiden sivulla on sen lisäksi erikseen diat Digabista ja OnEdusta. Lähes aina kun teemasta koulutan, joku palvelu on muuttunut uudenlaiseksi ja lähes joka kerta tutustun johonkin uuteen palveluun. Enkä koskaan käytä koko diasarjaa sellaisenaan :)

ITK-esityksessämmekin käyttämämme Quizizz-kysely on saanut kevään aikana paljon innokkaita käyttäjiä. Ja oletteko huomanneet, miten valtavasti siellä on erityismerkkejä ja miten hauskaa on yllättää oppijat itse tehdyillä meemeillä? Kahoot on uudistunut selkeämmäksi ja siellä on uutena Team Mode, mikä antaa pienryhmille lyhyen harkinta-ajan ennen kysymyksiin vastaamista. Somessa opettajat hehkuttavat, miten valtavasti oppijat tykkäävät uudesta Quizlet Livestä.

Googlen-lomakkeiden laajennus Flubaroo, joka tarkastaa kysymykset automaattisesti, tarjoaa nyt mahdollisuuden jättää osan kysymyksistä käsin arvioitavaksi. Siitä on se etu, että tällaisille kysymyksille on tuloslomakkeessa oma kohtansa. Kun  merkitsee esimerkiksi määrittelytehtävien pisteet lomakkeelle, saa suoraa koonnin lopullisista pisteistä.

Googlen dioihin saa nykyisin esittäjänäkymän kautta yleisölle kysymyksiä. Olen törmännyt vastaaviin työkaluihin powerpointtienkin suhteen, mutten ole vielä kokeillut. Padlet-seinästä tein perusteelliset ohjeet ja sanapilvistä (alla) kokosin myös pienen setin, joka kenties jossain vaiheessa kasvaa myös mobiilisovellusten esittelyllä.

Vaikka jatkuvasti julkaisen uusia diasarjoja, olen alkuvuodesta yli 50 kertaa päivittänyt aiemmin julkaisemiani. Tänään julkaisin ajoittain päivitettävien diasarjojeni listalle jo 26. diasarjan. Löydät suomenkieliset tämän blogin koulutusdiat-sivulta. Lähes kaikki olen päivittänyt tämän kevään aikana, ison osan monta kertaa.

Piirtoheitinten aikaan sanottiin, että kalvoton mies on kelvoton mies. Itse olin tosi pitkään kiinni doissa ja tarvitsin ne tulostettunakin puheen tueksi varmuutta tuomaan, mutta tässäkin kokemus auttaa ja vähitellen huomasin, että printatut diat kommentteineen unohtuivat pöydälle ja tarina alkoi kuljettaa. Silti näen diojen arvon. Etenkin sovelluksia harjoiteltaessa on hyvä, että ohjeet jäävät osallistujien käyttöön. Energiaa jää paremmin itse tekemiselle ja ajattelulle, kun jokaista muistettavaa asiaa ei tarvitse kirjoittaa ylös.
SlideSharen tilastot kertovat, mitä kautta diasi löydetään.
Tässä tilastoa omista dioistani viimeisen vuoden ajalta.

Merkittävä diojen hyöty on sekin, että niistä on iloa paljon muillekin kuin koulutuksissa olleille. Olen jakanut diani avoimella CC BY-SA -lisenssillä SlideSharessa vuodesta 2012 ja niitä on katsottu jo käsittämättömät 360 000 kertaa. Dioja saa lisenssin ehtojen mukaan käyttää sellaisenaan tai vaikka upottaa omaan oppimisympäristöön, kuten moni on tehnytkin. Diosta voi myös tehdä oman version, kunhan mainitsee alkuperäisen tekijän (tekijät), linkittää alkuperäiseen teokseen ja jakaa muokatun tuotoksen tällä samalla lisenssillä.


1 kommentti:

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.