Sivut

20.12.2022

Joulukuun tekoäly-oppeja

Kun nyt katson kohti tulevaa vuotta, tekoäly vaikuttaa asialta, mikä tulee jatkossa laajemmin ottaa osaksi täydennyskoulutuksia. Microsoftin MIEE-webinaarissa joulukuussa kuulin Kari Honkasen ja Teppo Vahteriston valaisevia esimerkkejä sen käytöstä Keudassa. Siellä on tekoälyn avulla luotu puhdistuspalvelualan tarpeisiin kuvia sotkuisista hotellihuoneista, niitä kun on huonosti vaikka kuvapankeissa tarjolla. Kampaamoalalla voidaan tehdä kuvitteellisen tai todellisen henkilön kuvasta malleja hiusväreistä tai partamalleista. Luovilla aloilla tekoälyä voidaan käyttää ideoinnin apuna esimerkiksi logoja suunniteltaessa. Keudasta löytyy jopa huone, missä sisustus, pinnat ja seinän taideteokset ovat tekoälyn suunnittelemia ja sisustusalan opiskelijoiden toteuttamia. Tekoälyä omalla ammattialalla käyttäen sen mahdollisuudet ja rajoitteet avautuvat niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

Osa oppijoista on jo löytänyt tekoälyn esseen kirjoittamisen apuvälineeksi. Siltä voi pyytää vaikka sata ideaa ja poimia niistä helmet, joista esseen kirjoittaa. Voisi toimia bloggauksenkin kanssa. Toki mahdollista on myös tehdä tekstiä, jota valheellisesti välittää omakseen. Tai voi tehdä, kuten tässä Hesarin viime viikon mielipidekirjoituksessa: Tekoäly ravistelee opiskelijoiden arviointia. Ehkä jo arvaatkin kirjoittajat?

Alla oleva kuva on tehty Canva-sovelluksella tekoälyä hyödyntäen. Loin ensin tyhjän kuvan. Sitten valitsin vasemmasta alakulmasta kohdan Text to Image. Kun toimintoa käyttää ensikertaa, se tulee etsiä alimmasta Sovellukset-kuvakkeesta. Sen jälkeen kirjoitin sanat ja valitsin kuvan tyylin. Tein monta yritystä ja päädyin lopulta alla olevaan kuvaan, mihin lisäsin tekstin.


Iso kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta! Kiitos runsaasta palautteesta, someyhteistyöstä ja ennen kaikkea kohtaamisista lähinä ja etänä. Nyt on aika itse kunkin kääntää katse näytöltä lähimmäisiin ja rauhoittua joulun viettoon. Onnellista joulun aikaa!

Illan sininen hetki, talo, kuusi ja taustalla metsää. Tekstinä: Hyvää joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.