Sivut

4.3.2019

SlideSharen alamäki jatkuu - ehdolla pari korvaajaa

Kaikkien aikojen toiseksi luetuin blogijulkaisuni on SlideShare on rikottu ja jakaminen tauolla (10/2017), mitä olen parilla kommentilla jälkikäteen täydentänyt. Nyt pyrin avaamaan tämän hetken tilannetta ja kerron muutamasta palvelusta, joista voisi hyvinkin olla SlideSharen korvaajiksi.
Kommentti 22.10.19: Julkaisin lokakuussa 2019 aiheesta kolmannen bloggauksen otsikolla 
SlideShare ei toimi eikä korvaajaa löydy.

Tämä kirjoitus on samalla Jaa jotain -teemaviikon ensimmäinen blogijulkaisuni, sillä oman jakamiseni polttavin kysymys on reilun vuoden ajan ollut se, missä voin jakaa. Tavoitteeni on julkaista yksi kirjoitus viikon jokaisena arkipäivänä. Teemaviikon tunnus on #jaajotain ja tavoite, että mahdollisimman moni jakaa jotain oppimateriaalejaan muillekin hyödynnettäväksi. Jatkokäytön mahdollistamiseksi materiaalit kannattaa merkitä avoimella Creative Commons -lisenssillä.



SlideShare jatkaa takkuamista


Puolentoista vuoden aikana SlideSharen suunta on ollut yksiselitteisesti alaspäin. Sen suosio on romahtanut. Tämä näkyy esimerkiksi Jane Hartin Top Tools for Learning -äänestyksessä: se oli parhaimmillaan 5. sijalla, nyt sijoitus on 68. Myös Mathew Sweezey kertoo kirjoituksessaan RIP SlideShare, It Was Good While It Lasted, miten monet palvelun aktiivikäyttäjät ovat jättäneet palvelun ja yksi keskeinen syy on se, ettei dioja voi enää päivittää. Hänen mukaan SlideSharen ongelmien taustalla on talous: palvelua ei onnistuttu kaupallistamaan ja sen siirryttyä Microsoftille, sitä on vähitellen ajettu alas. 

Etenkin se, ettei tiedostoja voi päivittää niin että linkki ja upotuskoodi pysyisivät muuttumattomina, on haitannut työtäni joka ikinen viikko ja oleellisesti vähentänyt materiaalien julkisia päivityskertoja. Olen lukenut kymmeniä kirjoituksia aiheesta ja tutkinut kymmenkuntaa vaihtoehtoa ja nyt vihdoin näyttää, että kohtuullisen hyviä vaihtoehtojakin on tarjolla. Lukuisista puutteista huolimatta SlideSharellekin on yhä käyttöä. Se on (on ollut?) tiedostojen jakajille sama kuin YouTube videoille. Sitä kautta tulee löydetyksi - siksi jakaminen oman Google/OneDriven tai kotisivun kautta ei ole se, mitä etsin.

SlideSharen haasteita
  • Tiedostoja ei voi päivittää.
  • Hyperlinkit toimivat satunnaisesti (useimmiten kuitenkin toimivat paitsi ensimmäisessä kolmessa diassa).
  • Materiaalit voi ladata ulos vain pdf-muodossa.
  • Tiedoston otsikossa ei saa olla ääkkösiä, mutta ne voi tuoda sinne tiedoston lataamisen jälkeen, ennen julkaisemista.
  • Kielivalinta valittava joka kerta erikseen, ei nykyisin muista oletusvalintaa.
  • Haku välillä toimii, välillä ei. Toisinaan ei siirry haun seuraavalle sivulle. Toisinaan näyttää tietyllä tagillä merkityistä vain osan.
  • Jos kirjautuminen ei onnistu kohdasta login, se toimii kohdasta upload.
  • Kokonaistilastoa saa nykyisin vain viimeisimmältä vuodelta.

SlideShare toimi yksittäisten materiaalien kertaluontoiseen jakamiseen


SlideShare toimii hyvin yksittäisten tapahtumien materiaalien jakamisessa, kun sen tekee jälkikäteen. Ainakin itse usein liitän dioihin työskentelyn tuloksia ja päivitän niitä esiin tulleiden kysymysten tai toiveiden pohjalta. Joulukuisissa dioissani on ohjeita ja vinkkejä SlideSharen käyttöön.

SlideSharen hakutoiminto ei ole kovin hyvä ja Google nostaa haussaan esiin eniten katsottuja eikä uusimpia dioja, joten olen pitkään ohjannut SlideSharen profiilisivun sijaan käyttäjät tämän blogin koulutusdiojen sivuille. Sieltä löydät aina uusimman version ajoittain päivittyvistä diasarjoistani, oli ne sitten jaettu SlideSharessa tai muualla. Yksittäisten tapahtumien diat löytyvät sivun alle upotetusta SlideSharen laatikosta.


Vaihtoehtoina AuthorSTREAM tai Speaker Deck

Kriteereistäni tärkein on mahdollisuus päivittää tiedostoja niin että linkki ja upotuskoodi eivät muutu. Tätä ei tiedostojenjakopalveluiden ominaisuuksien listassa yleensä mainita, ei myöskään sitä, toimivatko hyperlinkit. Olen löytänyt kolme palvelua, joissa uudelleenlataaminen onnistuu, tässä profiilisivuni muutamine dioineen niissä: authorSTREAM, Speaker Deck ja PowerShow. Löydät tältä testisivulta (linkki poistettu 16.10.19) jonkin aikaa esimerkit em. palveluista upotetuista diasarjoista. 

Speaker Deckistä saa toimivan upotuskoodin, mutta ei suoraan palvelusta, vaan esim. tästä linkistä. Sen diat ovat ainoat, jotka minulla aukeavat suoraan sekä pc:llä. Android-puhelimella että iPadilla. Keskeisimmät puutteet ovat, että palveluun voi ladata vain pdf-tiedostoja eivätkä hyperlinkit toimi. Ehdottomasti jatkan palvelun koekäyttöä ja tuon sinne uusia diasarjoja jo tällä viikolla.

AuthorSTREAMista saa kolme erilaista upotuskoodia, joista itselläni pc:llä avautuu vain Flash-nimellä kulkeva. kun ensin klikkaan Flashin käyttöön. Android ja iOS eivät näytä mitään näistä. Palvelu kyllä avautuu linkistä, jos hoksaa klikata tyhjän upotusalueen alaosasta tiedoston nimeä. Tiedostot voi viedä dioina tai pdf-muodossa, mutta jos päivität toiseen tiedostomuotoon, linkki hajoaa. PDF:ssä hyperlinkit eivät toimi, dioissa toimivat satunnaisesti. Dioihin voi valita CC-lisenssin, mutta se ei näy dian kohdalla oikein. Varsinkin ladatessani tiedostot PowerPoint-muodossa, tiedostojen laatu on häiritsevän kehno. Puutteita siis on, mutta jatkan vielä testailua.

PowerShow-palvelun olisin tässä vaiheessa hylkäämässä. Sieltä upotetut diat latautuvat usein erittäin hitaasti, jos lainkaan. Ne eivät myöskään upotettuna avaudu mobiilisti, mutta toki linkillä jakaen onnistuu.

Mielelläni kuulisin, millaisia vaihtoehtoja itse olet löytänyt tiedostojen jakamiseen ja millaisia kokemuksia sinulla mainituista palveluista on. Tai kumpaan toivot minun materiaalini jakavan ja miksi? Voit kommentoida tätä blogia ilman kirjautumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.