Sivut

22.8.2018

360-kuvista Tour Creator -matka Montenegroon

HUOM: Google lakkautti Tour Creator ja Expeditions -sovellukset 30.6.2021. Otin tekemäni matkat talteen ja siirsin ne Googlen sovellusten seuraajaan eli Expeditions Pro -sovellukseen. Kirjautumalla näet sieltä alla kuvatun Montenegron tarinan. Lue lisää bloggauksesta Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä (4.8.2022).


360-kamerat ovat vähitellen yleistymässä ja niitä on hankittu mm. oppilaitoksiin hankerahalla. 360-sisältöjä olen nähnyt jaettavan lähinnä Facebookiin ja eniten olen niitä katsonut virtuaalilaseilla, interaktiivisten kuvien sovelluksilla sekä Google Mapsissa.

Ostin kesäkuussa Ricoh Theta S -kameran (175,40 € toimituskuluineen) tutustuakseni 360-sisältöjen mahdollisuuksiin. Valitsemani kamera oli muutama vuosi sitten markkinoiden paras, mutta nyt verkostoni jäsenet suosittelivat parhaina kameroina seuraavia: Ricoh Theta V sekä Insta 360. Näissä uudemmissa ja tuplahintaisissa malleissa parannusta on tullut kuvan ja etenkin videon laatuun. Kameran kriteereitä minulla oli kolme ja niiden määrittelyn jälkeen kameran valinta oli lopulta helppo.
  • Kameraa tulee voida käyttää kännykän kautta, jotta itse ei tarvitse olla jokaisessa kuvassa mukana.
  • Käyttö ei saa olla riippuvainen kännykän merkistä tai mallista. Toivon kameran kestävän käyttökelpoisena kännykkää kauemmin ja haluan mahdollisuuden lainata kameraa muillekin. Toiveena toimivuus sekä Android- että iOS-laitteilla.
  • Edullinen hinta, kun ei minulla laitetta ostaessa juuri ollut vielä käsitystä, mitä sillä teen. Ostin ensin laitteen ja aloitin vasta sitten tutkimaan sen mahdollisuuksia. Joka tapauksessa kamera on parannusta ilmaiseen kännykkäsovellukseen, josta vuosi sitten bloggasin (ks. 360-kuvia kännykkäsovelluksella). 


Ensikokemukset Ricoh Theta S -kamerasta


Olen ollut tyytyväinen kameraan, joskaan en juuri ole muita merkkejä tai malleja kokeillut. Käyttö on helppoa, mutta hetkittäin tuskastun, kun virittäminen kuvauskuntoon kännykän kanssa kestää: täytyy avata kamera ja mobiilisovellus sekä linkittää laitteet keskenään. Kuvia ja videoita voi ottaa myös ilman kännykkää, mutta mobiilisovelluksesta näkee onnistumisen ja voi säätää valotusta. Jalustana olen käyttänyt tilanteen mukaan sekä "kävelysauvajalustaa", jonka voi tökätä maahan että pientä kolmijalkaa, joka kulkee käsilaukussa.

Kuvat tallentuvat kameraan ja mobiilisovellusta käytettäessä myös mobiililaitteeseen. Tämä on hyvä, sillä reissussa voi kuvat poistaa kännykästä, kun sen tila uhkaa loppua. Vielä en ole kuvankäsittelyä opetellut, mutta toisinaan otin haastavissa tilanteissa 2-3 kuvaa, jotta sain valotuksen kohdalleen.


Tour Creatorilla oma 360-tarina Montenegrosta (ohjeita tarkennettu viimeksi 28.4.19)


Olin kesä-heinäkuun vaihteessa puolisoni kanssa TUI:n äkkilähtömatkalla Montenegron Budvassa. Vuokrasimme auton koko viikoksi ja kiertelimme pitkin pientä ja vuoristoista maata. Valokuvia otin pääosin 360-kameralla ja tein niistä alla olevan tarinan (tour) Googlen Tour Creatorilla. Vuodenvaihteessa Google mahdollisti omien tarinoiden jakamisen Google Expeditions -sovellukseen (ks. bloggaus), minkä avulla voi viedä ryhmän virtuaaliselle luokkaretkelle.

Tour Creatorilla on erittäin helppo tehdä tällaisia tarinoita. Sovelluksesta löytyy löytyy parisenkymmentä valmista virtuaaliretken pohjaa, jotka voi kopioida itselle muokattavaksi. Virtuaaliretkiin voi poimia omien kuvien lisäksi sovelluksen kautta löytyviä 360-kuvia Googlen katunäkymästä. Ne saa käyttöön siirtämällä kartalla näkyvän ihmishahmon haluamaansa kohtaan, jolloin kartasta näkee sinisellä, minne hahmon voi siirtää.

Alkuperäisessä Montenegron tarinassani on kuusi 360-kuvaa (tarinaa on muokattu  myöhemmin) ja lisäsin muihin paitsi ensimmäiseen kuvaan pisteitä (point of interest), joissa kerron lisätietoja kohteesta tekstin tai valokuvan avulla. Tarjolla on myös mahdollisuus äänittää oma selostus ja tuoda kuvaan sopivaa taustamusiikkia, mutta niitä ominaisuuksia en vielä tässä ensimmäisessä tarinassani käyttänyt. Äänitiedostoja voi tehdä helposti pc-koneella esimerkiksi Vocaroolla. Tiedoston saa siitä tallennettua tarvittavassa mp3-muodossa.

Ks. päivittyvä diasarja Google Expeditions ja Tour Creatorista (lisätty 21.4.2019).

Tässä Montenegron virtuaalimatkan linkki. Tarina kannattaa avata koko näytön kokoiseksi joko linkistä tai vasemman yläkulman logosta. Mobiililaitteella voit avata tarinan katsottavaksi myös virtuaalilaseilla.

13.8.2018

Helppoja chat-työkaluja Todaysmeetin tilalle

Huhtikuinen blogijulkaisuni 10 suosittua sovellusta muuttuu tai lakkautetaan on ylivoimaisesti kaikkien aikojen luetuin julkaisuni ja ensimmäinen, mikä on ylittänyt 10 000 lukijan rajan. Muutokset eivät siihen loppuneet ja moni sovellus on ajoittanut muutokset kesälomakauteen.

Kaksi päivää em. bloggaukseni jälkeen ilmoitettiin suositun chat-palvelun Todaysmeetin lakkauttamisesta kesäkuussa. James Socol kertoiettä Todaysmeet oli hänelle yhden miehen urakka. Hän pyöritti palvelua maksullisen version tuloilla ja onnistui ajoittain maksamaan niillä myös lomamatkansa, mutta ei siitä ihan täyspäivätyöksi ollut. Kirjoittaessani tätä bloggausta, törmäsin useaan muuhunkin sovellukseen, joiden lakkauttamisen tai maksulliseksi muuttumisen taustalla on ainakin osittain uusi tietosuoja-asetus GDPR.

Alla esittelen Todaysmeetille useita hyviä vaihtoehtoja. Näillä chateilla ei ole tarkoitus korvata oppimisympäristöjen tai somen keskusteluketjuja, vaan käyttää niitä esimerkiksi taustakanavina yksittäisillä oppitunneilla tai seminaareissa tai yhtenä vaihtoehtona kysymysten tekoon vaikka vanhempainilloissa. Itse käytän näitä chatteja kerätessäni työpajoissa esimerkiksi ryhmän odotuksia käsiteltävistä teemoista ja jakaessani linkkejä eri palveluihin. Kaikki alla esitellyt sovellukset toimivat selaimella, myös mobiililaitteilla, vaikka osaan on tarjolla myös mobiilisovellus. Oppijan ei tarvitse kirjautua näistä mihinkään, osaan edellytetään opettajan kirjautumista.


Oma suosikkini: Bloochat, jonka viestit näkyvät 24 tunnin ajan


Kommentti 6.11.22: Bloochat lakkautetaan lähipäivinä.
Lisätty 1.10.18: Kun menet Bloochatin etusivulle, se on arponut sinulle chat-huoneen osoitteen. Voit vaihtaa sen muuksikin ja suojata salasanalla. Kerro sitten nimesi/nimimerkkisi ja jaa chatin linkki niille, joiden haluat osallistuvan. Viestit näkyvät 24 h ajan. Ne voivat sisältää hyperlinkkejä, tekstiin muotoiluita ja hymiöitä. Viestin pituus voi olla noin 800 merkkiä. Tästä linkistä löytyy luomani chat testailua varten. 

















Disposablechatin viestit poistuvat viimeisen lähtiessä chat-huoneesta 

Kommentti 2022: Sovellus lakkautettu.

Disposablechat on hyvin yksinkertainen ja kirjautumatta toimiva chat, jonka voi halutessaan suojata salasanalla. Yksi ryhmästä luo chatin ja jakaa linkin muille. Kun viimeinenkin chattaaja poistuu, kaikki sisältö tuhoutuu parissa minuutissa. Jos viestejä on paljon, vain sata viimeisintä ovat näkyvissä.

Huomasin, että chat ei aivan kaikilla selaimilla päivity automaattisesti. Miinusta tulee myös siitä, että linkit eivät tällä hetkellä vielä toimi hyperlinkkeinä. Tästä linkistä voit kokeilla luomaani chattia jonkin aikaa.



Tlk.io-chat toimii kirjautumatta, mutta kirjautuen viestit pysyvät tallessa


Tlk.io-sivulla voi luoda rajattoman määrän yksinkertaisia chatteja. Jos chatin luoja ei kirjaudu, jokainen viesti näkyy vain 10 min ajan. Tosin jättämällä selaimen auki esim. tauon ajaksi, näkee viestit koneelle palatessaan. Jos haluaa, että viestit jäävät pysyvämmin näkyville, tulee palveluun kirjautua moderaattoriksi. Se onnistuu Twitterin ja Facebookin tunnuksilla. Maksutta voi kerralla olla moderaattorina vain yhdessä chatissa.

Moderaattori voi tyhjentää koko chatin ja kirjautunut käyttäjä omat viestinsä. Kun moderaattorilla tulee tarve kirjautua uuteen chattiin, hänen tulee ensin luopua mahdollisesta edellisestä chatistaan, jolloin sen viestit tuhoutuvat välittömästi. 

Chatin linkki jaetaan niille, joiden halutaan osallistuvan. Sisältöä ei saa sanasanan taakse, mutta valitsemalla ei-arvattavan osoitteen (esim. luomalla chatin klikkaamalla suoraan JOIN) chattiin tuskin ulkopuolisia päätyy. Upotuskoodin (embed) saa palvelun etusivun kautta.

Tässä testichatissa voi toistaiseksi kokeilla chattia. Kun minulle tulee seuraavan kerran tarve luoda viestit tallentava chat jollekin ryhmälle, en enää voi olla tämän moderaattori ja viestit tuhoutuvat. Toki voin myöhemmin napata tämän saman osoitteen takaisin itselleni, jos ehdin ennen muita :)


Backchannelchatteja voi luoda noin 20


Kommentti 6.11.22: Sovellus lakkautettu.

Backchannelchat on tehty opetuskäyttöön. Ilmaisversiolla voi yhdellä sähköpostilla luoda noin 20 chattia 30 käyttäjien ryhmille ja chatit pysyvät tallessa noin kolme kuukautta.

Chatissa on hyvät moderointimahdollisuudet, mitä moni opettaja on vuosien varrella Todaymeetiinkin kaivannut. Opettaja voi poistaa viestejä tai tiettyjen käyttäjien kirjoitusoikeuden. Viestit voi myös määrätä ennalta hyväksyttäväksi ennen julkaisemista. Opettaja jakaa chatin osoitteen ryhmälle ja voi halutessaan suojata sen salasanalla.

Kokeile chattia tästä (n. 3 kk ajan). Palvelu mahdollistaa mm. linkkien jakamisen ja viestien peukuttamisen. Opettaja voi kiinnittää viestejä chatin yläosaan. Maksullisenkin version hinta on yksittäiselle opettajalle vain 15 $/vuosi (ks. FAQ ja hinnoittelu).


Edullinen Stin.to-chat


Löysin myös Stin.to-chatin, josta on GDPR-asetuksen myötä tullut maksullinen, kun mainokset on poistettu. Edullisin versio maksaa vain dollarin kuussa. Ennen tuota maksullisuutta luomani testi-chat näyttää yhä toimivan, joten voit kokeilla palvelua tästä linkistä. Kirjautumista ei tarvita, kerro vain nimi tai nimimerkki ja hyväksy ehdot. Sisältö pysyy näkyvissä jonkin aikaa.


Avoimen lähdekoodin Rocket.chat omalle palvelimelle


Lisätty 15.8.18: Sami Salin kommentoi tätä bloggausta Facebookissa ja kertoi omasta suosikistaan: Avoimen lähdekoodin Rocket.Chatin voi maksutta asentaa omalle palvelimelle. Vaihtoehtoisesti palvelun voi myös ostaa, jolloin hinta on alkaen 50 $ (50 yhtäaikaista käyttäjää), maksuton kokeiluaika on 30 päivää.


Padlet ja muut muistitaulusovellukset mahdollistavat chatin


Padletiin tehtiin viime keväänä useita muutoksia. Siihen voi nykyisin valita erilaisia asettelumalleja eli formaatteja ja yksi niistä on tehty chattia varten (kokeile tästä). Muistakin formaateista löytyy sopivilla asetuksilla hyviä vaihtoehtoja chattailyyn.
Kommentti 6.11.22: Kyseinen formaatti on poistettu. vaihtoehtoja on nykyisin seitsemän.

Padletin ohjediat, esimerkkejä ja vaihtoehtoja palvelulle löydät aiemmasta bloggauksestani: Tozzlista ja Infoliosta löytyy oma chat. Linossa viestit tuodaan suoraan muistitauluun. Näistä mihinkään oppijoiden ei tarvitse kirjautua, mutta opettajana tarvitset kirjautumisen muihin paitsi Tozzliin, mikä näyttää olevan päivityksen alla, mutta kertoo toimivansa taas pian.