Sivut

21.9.2015

Kuvista videotarinoita

Sovellusten uudet nimet lisätty sekä muutama linkki ja tiedot saatavuudesta Android, iOS- ja pc-laitteille korjattu viimeksi 10.11.2022.

Tätä bloggausta varten kaivoin sekä vanhoja tuttavuuksia että opettelin muutaman uuden sovelluksen, jonka avulla voi tehdä kuvista tarinoita. Useimmissa esimerkeissä tehdään omista tai sovelluksen kuvista videotarina ja sen päälle äänitetään selostus ja/tai valitaan taustamusiikki. Monissa sovelluksissa on muutama musiikkikappale valmiksi tarjolla. CC-lisensseillä julkaistua musiikkia löytyy esim. Jamendo-palvelusta tai CC:n verkkosivulta ja toki mobiilisovelluksilla tai ihan perinteisesti voi itsekin musiikkia tehdä. Tässä on yksi hyvä paikka oppiainerajat ylittävälle yhteistyölle.

Kaikki esitellyt sovellukset ovat maksuttomia ja vastaavia on paljon muitakin. Niitä voit suositella kommenteissa. Alla on esimerkkejä näillä sovelluksilla tehdyistä tuotoksista, mutta on hyvä muistaa, että harvoin kaikkia ominaisuuksia kannattaa yhdessä lyhyessä videossa esitellä. Siksi tein Adobe Voicelle (nyk. Adobe Express) kolme erilaista tarinaa.

YouTube on Googlen jälkeen maailman käytetyin hakukone ja oiva apu, kun haluaa tutustua uusiin sovelluksiin tai katsoa millaisia tuotoksia niillä on tehty. YouTuben ohjeiden mukaisesti voit jakaa videotarinoita julkisesti, piilotettuna ja yksityisinä ja näitä asetuksia on helppo muokata myös julkaisun jälkeen.
  • Julkinen: video näkyy kavallasi ja hakutuloksissa.
  • Piilotettu: Videota voivat katsella vain sen linkin tietävät, Se ei näy kanavallasi eikä hakutuloksissa. Et voi teknisesti estää sitä, että joku muu jakaa linkin ulkopuolisille. 
  • Yksityinen: Video näytetään vain sinulle ja valitsemillesi käyttäjille. Video ei näy kanavallasi, hakutuloksissa eikä muille käyttäjille.
Joillakin opettajilla on opiskelijoiden kanssa sopimus, että kurssilla tehdyt videot jaetaan yhteistunnuksilla yhteiselle kanavalla, mutta piilotettuna ja opettaja poistaa ne kurssin jälkeen, ellei opiskelija halua jakaa tuotoksiaan julkisesti ja pysyvästi.

PhotoGrid


Kuvakollaasisovellus PhotoGridiä (Android, iOS) on tullut käytettyä useamman kerran. Kuvien muokkaamisen lisäksi sillä voi tehdä pieniä videotarinoita. Tässä vuoden takaa kotipihani heinäkuun kukkijat. On muuten kätevää, että harrastus on sellainen, mitä pystyy ja on kivakin kuvata. Uuden sovelluksen harjoittelu on näin mukavampaa ja tulee samalla tallennettua itselle tärkeitä asioita.




Shadow Puppet Edu


Seuraava video on tehty iOS-sovelluksella, mitä joku jossain kovasti kehui. Siitä on jo aikaa, mutta latasin sen silloin itselleni, ettei pääisisi unohtumaan. Tässä tutkielma kotipihan erilaisista pinnoista :)




Kuvituskuva kolmen Sparkilla tekemäni videon aloitusruudusta.

Adobe Voice (nyk. Adobe Expressin video)


Adobe Voiceen eli nykyiseen Adobe Expressin videotyökaluun (iOS) ihastuin kerrasta viime keväänä ja tein sillä saman tien kolme erilaista tarinaa. Niitä en upota tähän, vaan näet ne maaliskuisesta Innostavaa ja helppoa tarinointia AdobeVoicella -bloggauksestani.

Video-sovellus on muuttanut nimeään jo muutamankin kerran ja tunnettiin välillä Adobe Sparkina ja on nykyisin se on yksi Adobe Expressin työkaluista. Sillä voi luoda videon ohella grafiikoita eli erilaisia kuvia sekä verkkojulkaisuja. Sillä olen tehnyt päivittyvät Adobe Express-ohjeet, mistä löydät myös runsaasti esimerkkejä. Android-sovelluksella voi tehdä muita sisältöjä, mutta ei videoita. Kaikki sovellukset toimivat pc-koneen selaimella.


Adobe Slate (nyk. Adobe Expressin verkkosivu/-julkaisu)


Myös tämä Adoben sovellus ihastuttu välittömästi. Slatella, joka nykyisin on osa Expressiä (AndroidiOS) saa hienoa jälkeä ja tuotokseen on luontevaa yhdistää tekstiä ja kuvia, mutta tuotos ei ole bloggauksen otsikon mukaisesti kirjaimellisesti videotarina, vaan hieman erilainen kooste. Käyttöohjeita ei tarvita, vaan eteenpäin pääsee kokeilemalla ja muiden tuotoksista mallia katsomalla.

Opettelin käyttämään palvelua kokoamalla erilaisia ruokaan liittyviä kuvia mobiililaitteiltani ja tällainen tuotos syntyi: ei kovin viimeistelty, mutta avaa hyvin työkalun mahdollisuuksia. Näiden Adoben  työkalujen suurin (ainoa?) puute oli, että ne olivat alunperin saatavilla vain iOS-ympäristöön. Myöhemmin ne tulivat saataville myös Androidiin ja toimivat hyvin myös pc-koneen selaimella. Esimerkkinä tällä työkalulla tehdyt päivittyvät Adobe Express-ohjeet

Kuvituskuva: lautasellinen täytettyjä ruisnappeja ja päällä teksti RUOKAKUVIA.



Jing (nykyisin TechSmith Capture)


Valokuva modernin brittikoulun julkisivusta.
Ruudunkaappauskuva Jingistä.
Katso esimerkki oheisesta
blogi-linkistä.
Vuoden 2012 BETT-messujen jälkeen moni osallistuja innostui kokeilemaan Jing-palvelua, minä muiden mukana. Se on koneelle ladattava sovellus (lue lisää ja lataa), minkä avulla voi tehdä ruudunkaappausvideoita omalla näytöllä näkyvästä sisällöstä. Messuilla näimme hienon esimerkin siitä, miten kielenopettaja tämän avulla tarkastaa oppijoiden kirjoitelmia: opettaja lukee tekstiä ja tekee alleviivauksia, mutta ei juurikaan korjaa virheitä tekstiin, vaan kertoo niistä oppijalle ääneen. Tekeminen onnistuu muutamalla klikkauksella ja oppija saa henkilökohtaisen videopalautteen linkkinä.

Itse tein osan BETT-messumatkan raportoinnista tällä välineellä. Löydät ne tästä blogista otsikolla
Kouluvierailulla Kentissä: Nuori valitsee elämän, ei ammattia!


2 kommenttia:

  1. Anonyymi22.9.15

    Oman ympäristön havainnointi on kiinnostavaa ja tärkeää. Sopii moneen aihealueeseen koulutyössä. Vaatii oman älylaitteen käyttöä ja hallintaa.
    Ritva, Piristysruiske VII

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.