Sivut

9.6.2016

Terveisiä Tornionjokilaaksosta

Mustavalkoista muotia Ylitorniolla :)
Toukokuussa tein Meänmaan verkko-opisto -hankkeen koulutusviikolle Tornioon ja Ylitorniolle oman Google-sivuston, kun Googlen palvelut olivat yhtenä teemana. Yleensä teen sähköiset oppimisympäristöt Bloggerilla, mutta nyt ajattelin kokeilla jotain itsellekin vähemmän tuttua.

Sivustot toimi hyvin materiaalien ja linkkien jakamisen paikkana. Vuorovaikutus tapahtui kasvotusten ja muutamilla harjoiteltavilla sovelluksilla. Osa kansalaisopiston opettajista osallistui neljään päivään, osa yksittäisiin työpajoihin, mutta kaikki aineistot oli hyvä koota yhteen paikkaan.

Quizizz-kysely käynnissä Tornion kansalaisopistolla.
Koulutusviikon päätteeksi kokosimme Socrativeen ulkomuistista listaa kaikista kokeilluista sovelluksista. Listaan tuli yli 40 mainintaa. Kun kysyin, mikä niistä oli paras löytö, äänet jakautuivat niin, että kukin sovellus sai vain yhden tai kaksi ääntä. Kahden äänen sovelluksia olivat: Googlen palvelut, iMovie, ThingLink, Quizlet ja Kirjoitusalusta.

Kouluttajana sitä on aina myös oppimassa. Tässä muutamia vinkkejä, joita sain tai huomasin viikon aikana:
  • HY:n kielikeskuksen itseopiskeluyksikön kokoama monipuolinen linkkipankki kielten opetukseen:
    blogs.helsinki.fi/languagecentre-languagelinks
  • Plastic Animation appsin (iOS) avulla voi animoida ihmisen, piirroksen tai vaikka askartelutyön liikkeelle. Esimerkiksi askarreltuaan keppihevosen, sen voi animoida laukkaamaan iPadin ruudulla ja jatkaa siten kädentaidoista tarinankerrontaan.
  • Digitarinoiden ja -julkaisujen tutut ja ihanat Adoben sovellukset ovat vaihtaneet nimiä: Adobe Voice on nykyisin Spark Video ja Adobe Slate on Spark Pages. Verkossa nämä esitellään Sparkin sivulla ja perheeseen kuuluu myös Spark Post. Pikaisesti katsoen uutta on vain nimi ja kovasti kaipaamani mahdollisuus käyttää näitä iOS-sovelluksen lisäksi selaimella.

Ruudunkaappauskuva Pia Turusen
Dvolver-animaatiosta karhun kastaminen.
Muun muassa betonitöitä Tornion kansalaisopistossa opettava Pia Turunen teki Spark Pages -sovelluksella esittelyn itsestään.

Betonitöihin liittyen Pia teki pienen kokeilun helpolla Dvolver-sovelluksella otsikolla Karhun kastaminen. Sovellus toimii ilman kirjatumista ja sen oppii ihan vain kokeilemalla.

Lisää viikon aikana tai sen innostamina tehtyjä tarinoita löytyy Tornion kansalaisopiston Facebookista.Kukkolankoski kuohuu

Minä ja Arja Luppiovaaran laella
Kävin iltaisin kävelyllä Torniossa ja välillä Ruotsinkin puolella Haaparannassa. Rajan yli mennessä ei tarkkaan tiennyt, missä raja on. Näin some-aikaan kuulemma kaivataan viivaa asvalttiin tai muuta selkeää merkkiä, että voi kuvallisessa muodossa kertoa ylittävänsä valtakunnan rajan. 

Molemmin puolin rajaa oli paljon kauniita ja suuria puutaloja. Kuvassa mm. Tornion kirkko.

Yhtenä päivänä ajoimme Meanmaan verkko-opistohankkeen Arja Jaakon kanssa Torniosta Ylitorniolle. Pohjoiseen mennessä pysähdyimme Kukkolankoskella. Se on Suomen pisin vapaana virtaava koski.  

Palatessa katselimme Tornionjokilaakson maisemia Ruotsin puolelta käsin ja kävimme ottamassa selfienkin Luppiovaaran laella.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.