23.11.2021

Teamsilla tekstittäminen, Wordilla litterointi ja PowerPointilla kääntäminen

Syyskuun Mitä uutta #digipeda sovelluksissa? -bloggausta kirjoittaessani havahduin siihen, miten paljon Microsoft on tehnyt viime aikoina saavutettavuuden eteen. Alle upotetuilla videoilla näytän Teamsin kaksi tapaa tekstittää videoita, sen miten Wordilla voi sanella ja myös litteroida puhetta sekä sen, miten PowerPointit voi kätevimmin kääntää vieraalle kielelle. 

Videolla unohdin näyttää, mistä transkriptio (yläkulma) ja tekstitys 
(alakulma) löytyvät Teams-tallenteella, kun sitä ei ladata tiedostona
ulos M365:sta, joten näytän sen kuvassa.
CC-merkintä videoissa kertoo tekstitystavasta (Closed Captions),
ei tekijänoikeuksista. Jos YouTube-videossa on Creative Commons -lisenssi,
 tieto löytyy videon kuvauksesta kuten alla olevissa videoissa.

Kun innostuin näitä videoita tekemään, kokosin samalla myös aiemmat Microsoftin sovellusten ohjevideoni omaksi soittolistakseen. Viime vuonna julkaisemani videot liittyvät bloggauksiin SharePoint Spaces eli tilat ja Miten esitän Teamsissa dioja? Lisäksi olen tehnyt videon Microsoftin syventävästä lukuohjelmasta, joka toimii monien Microsoftin sovellusten ohella mm. ThingLinkissä, Flipgridissä ja Minecraftissa.

Monelle oppimateriaalien ja verkkosisältöjen tekijälle saavutettavuus näyttäytyy ennen kaikkea videoiden tekstittämisenä. Siihen olen jakanut vinkkejä aiemminkin (ks. koulutusdiojen ja ohjeiden sivun kohta tekstitys). Saavutettavuus on kuitenkin laajempi juttu. Se on kuin esteettömyyttä, mutta verkkomaailmassa. Pyörätuoliluiskien sijaan rakennetaan verkkosisältöjä, joita esimerkiksi näkövammaiset voivat helposti käyttää. 
"Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkosivuja ja mobiilisovelluksia mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkosivujen ja mobiilisovelluksien suunnittelussa ja toteutuksessa." -AVIn saavutettavuusvaatimukset

 




4 kommenttia:

  1. Anonyymi11.1.23

    Kiitos. Erittäin hyödyllinen selkeä video, auttoi minua paljon. T, Minna

    VastaaPoista
  2. Kiitos Matleena näistä vinkeistä Wordin ja PowerPointin käyttöön. Käännösten teettäminen todellakin lisää saavutettavuutta. Mieheni käyttää todella paljon työssään varsinkin PowerPointia, minäpä kysyn onko hän tietoinen näistä työkaluista.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi26.3.24

    Heippa! Voiko ohjeillasi tehdä tekstikoosteen myös jälkeenpäin Teams-kokouksesta, joka on minulla tallenteena? Kokeilen palaverimuistion teettämistä tekoälyllä, ja siihen tarvitsisin sen tekstikoosteen.

    VastaaPoista
  4. Hei, voi toki. Yksinkertaisinta lienee ensin tekstittää tallenne, jos sitä ei vielä ole tehnyt. Tähän on tarjolla lukuisia sovelluksia, esim. https://listenmonster.com (pienennä tarvittaessa videon kokoa, että saat sen ladattua) tai Applen VidCap https://apps.apple.com/us/app/vidcap-auto-video-captions/id1620725834 Microsoftin työkalujen mahdolisuuksista kerrotaan täällä: https://support.microsoft.com/fi-fi/office/tallenteiden-litterointi-7fc2efec-245e-45f0-b053-2a97531ecf57 En osaa sanoa, mikä näistä tuottaa laadukkainta tekstitystä suomeksi.

    Kun tekstitys on tehty, voit syöttää litteraatin tekoälylle (esim. Copilot) ja pyytää muistiota. Kannattaa myös kuvata, millaisen muistion haluaa. Mitä tarkempi kehotteesi on, sitä todennäköisemmin saat sellaisen muistion kuin tarvitset.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.