3.4.2016

Facebook-muistoja

Ruudunkaappauskuva Timehop-sovelluksesta
Tunnustan heti alkuun, että aloitin tämän bloggauksen kirjoittamisen vuosi sitten huhtikuussa eli hinnat ja kritiikki koskevat vuoden takaista tilannetta. Tuolloin tilasin kirjan ensimmäisestä kuudesta vuodestani Facebookista. Sitä oli kiva selailla, mutta lukemista lykkäsi käyttämäni Timehop-sovellus (iOS, Android).

Timehop näyttää päivittäin, mitä olen jakanut Facebookissa ja muissa valitsemissasi somen palveluissa tasan vuosi sitten - ja tasan kaksi, kolme,... vuotta sitten. Usein mukana on myös yksi yleinen tapahtuma maailmalta. Julkiseen someen kirjoitellaan pääosin myönteisiä tarinoita, joita on kiva muistella. Toisinaan olen sitä kautta saanut itseltäni muistutuksen jostain jo unohtuneesta idesta.

Facebook-kirjan tilasin vähän samalla idella kuin aiemmin Twitter-kirjan (ks. bloggaus 11.1.2015): "Itseäni mietityttää tiedostojen varmuuskopiointi vuosikymmenten päähän... Vaikka suuri osa omasta sometoiminnastani aikanaan vanhenee ja katoaa, ja saakin niin tehdä, jotain on mukava tallentaa vuosikymmenten päähän."

Kannen kuvat sai valita itse. Sisällysluettelossa on alussa useampi kuukausi niputettu yhteen,
mutta kun  Facebookin käyttöni lisääntyi, löytyy kullekin kuukaudelle oma lukunsa.



















Kukin kuukausi saa oman aloitusaukeaman,
missä on perustietoja aktiivisuudesta,
yksi päivitys ja suosituimpia kuvia.
Tilasin Facebook-kirjan My Social Book -palvelusta tutustuttuani ensin sen esikatselukuviin. Se edellytti kirjautumista, jonka seurauksena aloin saada tarjouksia. Minun kuuden vuoden Facebook-tarina on 470 sivua. Normaalihinta valituista kansista riippuen olisi ollut 104-147 e. Aikani asiaa harkitsin ja lopulta tartuin 60 % alennukseen, Valitsin postikuluineen 51 e maksaneen kovakantisen version, jossa on runsaasti värikuvia.

Olen tyytyväinen kirjaan ja minusta sain rahalle hyvin vastinetta. Puutteitakin kirjassa on eikä sitä itse pääse juuri muokkaamaan kansikuvaa ja tiettyjä rasti ruutuun -valintoja lukuunottamatta. Suomalaiset sanat on tavutettu miten sattuu, jostain syystä aika moni kuva toistuu kahteen kertaan ja toisinaan sivulla on pikkuruinen kuva, mutta paljon tyhjää eli automaattisessa taitossa on puutteita. Myöskin koko sivun kuvat olisin usein valinnut toisin. Monien linkkien kohdalla on onneksi tarjolla QR-koodi.

Paljon jää omasta Facebook-elämästä puuttumaan, kun kirja toistaa vain itse omalla seinälläni julkaisemani sisällön kommentteineen. Nykyisin merkittävä osa toiminnasta tapahtuu ryhmissä, mutta eipä sitä toisaalta tällaiseen kaikkea tarvitse tallentaa. Mysteeri minulle on se, miksi kirjasta puuttuvat kokonaan omat päivitykseni liittyen sekä omien bloggausten julkaisemiseen että omien diojen jakamiseen. Se on harmittavin puute, sillä ne olisivat minulle päiväkirjamaisesti kertoneet omasta somematkasta paljon.

(Kappale lisätty 22.4.16) Kommentoin My Social Bookin Facebook-sivulla tätä bloggausten ja SlideShare-päivitysten puuttumista kirjasta. He pahoittelivat tilannetta ja totesivat, että aivan kaikkia päivityksiä heidän sovellus ei tunnista, esimerkiksi juuri näitä sovellus-päivityksiä (tästä linkistä tarkemmat tiedot),

Miksi luin vuosi sitten tilaamani kirjan juuri tänään? Viimeistelen ITK-konferenssin teemaseminaaria, missä olen mukana kertomassa omasta matkastani digiopeksi. Tervetuloa torstaina 14.4. klo 13.15 kuuntelemaan ja jakamaankin kokemuksia aiheesta Miten minusta tuli digiope?

Digiope-esityksestämme kertova bloggaus löytyy tästä linkistä. (Lisätty 22.4.16)

Viimeiselle aukeamalle palvelu valitsee FB-kuvista ne kaikista tykätyimmät kuten kolme ITK-kuvaa, uuden iPadin, Pirkanmaan Digabi-kouluttajien tapaamisen, BETT-messut ja Garda-järven, tyttären penkkarit ja vanhojen päivän sekä monta ruokakuvaa mansikoista pääsiäismuniin ja piparkakkutaideteoksista korvapuusteihin, Näiden kuvien tallentaminen ehkä lopulta on kirjan yksi parhaista ominaisuuksista, digikuvia kun harvan tulee kuviksi asti teetettyä.

2 kommenttia:

  1. Ihana, innostava tapasi koota somevirtaa muistoksi. Aurinkoisia päiviä, Sanna

    VastaaPoista
  2. Kiva vinkki taas kerran Matleena! Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.