22.12.2013

Kävelin Sinuhen ja tikku-ukon

Kävelin Messukylän tietyn alueen kaikki kadut
 ja sydämen hiekkakentälle. (SportTracker)
Kävely on hyvä liikunta- ja ulkoilumuoto, mutta miten siitä voi tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen tehdä vähän hauskempaa, tehokkaampaa tai motivoivampaa? Mitä älypuhelimen (tai tabletin) sovellukset voivat lajiin tuoda, jotta lenkille tulisi lähdettyä? Toki moni alla olevista esimerkeistä sopii muihinkin lajeihin, mutta napit korvilla on syytä olla varovainen liikenteen joukossa liikkuessaan.

Tilastoa ja liikkumisen seurantaa
  • Lenkkien pituutta voi seurata useiden mobiilisovellusten avulla (esim. Endomondo ja hyvin samantapainen SportTracker sekä HeiaHeia). Niitä voi käyttää vain omana tilastona, jakaa valikoidulle porukalle tai halutessaan raportoida kaiken sosiaalisen median kautta. Kotimaiseen HeiaHeiaan voi tehdä oman ryhmän vaikka työkavereille tai koululuokalle. 
  • Kaloreista kiinnostuneet saavat tietoa lenkin pituuden lisäksi energian kulutuksestaan. Kalorien määrää konkretisoi erinomaisesti kuvasarja siitä, miltä 100 kilokaloria näyttää lautasella.
Äänikirjat
  • Äänikirjat ovat erinomainen kannustin päivittäiselle lenkille ja minulle ne ovat olleet se toimivin. Etenkin kun päätin, etten kyseistä kirjaa kuuntele muulloin. Joululeipomisten taustalle on aivan eri kirja. Viimeksi eilen lenkki piteni kilometrillä, jotta kuulin yhden kertomuksen loppuun asti. Olen syksyn aikana kävellyt läpi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen, Mari Möröä ja tänään päättyi lempikirjailijani Maeve Binchyn teos Koko kadun kasvatti.
  • Äänikirjoja voi lainata kirjastosta, tosin usein joutuu itse siirtämään tiedostot CD-levyltä puhelimelle. Netistä löytyy myös maksuttomia äänikirjoja, joista suuri osa on vanhoja kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat jo rauenneet. Äänikirjoja voi kuunnella suoraan verkosta, jos käytössä on rajaton nettiliittymä. Usein kirjat voi myös ladata omaan puhelimeen. Luonnollisesti tarjontaa on enemmän maailman valtakielillä, mutta suomenkielisiäkin löytyy.
    • YleAreenan äänikirjat ja kuunnelmat
    • 1970-luvulla alkaneen Gutenberg-projektin kautta on tarjolla myös äänikirjoja. Se on kirjojen digitalisoimisprojekti ja kirjoja löytyy yli 40 kielellä, myös suomeksi. Seuraavasta linkistä löytyvät sen ihmisten ja tietokoneen lukemat äänikirjat.
    • Celia tarjoaa äänikirjoja kaikille, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Kauno- ja tietokirjojen lainaaminen on maksutonta.
    • LibriVox tarjoaa ilmaisia äänikirjoja lukuisilla kielillä, 15 suomeksi.
    • Puhelinten sovelluskaupoista löytyy maksullisia ja maksuttomiakin äänikirjoja. Kokeilematta heitän tähän pari sovellusvinkkiä:
      • Android: Audiobooks (Listen to 2,800 classic audiobooks totally free).
      • iPhone/iPad: Audiobooks (Listen to 5,533 classic audiobooks totally free).
      • WindowsPhone: Free Audiobooks (free audio books with more than 3000 books).
Muut äänitiedostot ja radio
  • Sovelluskaupoista löytyy hakusanalla Podcast erilaisia sovelluksia, joiden avulla voi julkaista, tilata ja kuunnella verkossa julkaistavia podcasteja eli äänitiedostoja. Niitä voi yhden sovelluksen takaa löytyä kymmenistä eri teemoista, kuten uutiset, eri harrastukset tai vaikka opetusteknologia.
  • Radiotakin voi kuunnella mobiilisovellusten kautta. Niihin voi mm. tallentaa suosikkinsa ja antaa palautetta tai osallistua keskusteluun. Minun rakkaus on YlePuhe. Oli aiheena mikä tahansa, taitavat toimittajat saavat siitä mielenkiintoisen jutun aikaan.
  • Takahuhdin tikku-ukko (3 km)
    (Endomondo)
  • Radion kanssakin voi tehdä virtuaalimatkoja ja kuunnella vaikka joka ilta eri maan uutiset, esim. Androidin Internet radio -sovelluksen avulla. 
Kartalla leikkiminen
  • Ylimmässä kuvassa on päivälenkki, missä kävelin läpi läheisen kaupunginosan kaikki kadut. Takahuhdin kaupunginosassa kävelin oheisen tikku-ukon. Toinen käsi jäi vähän vajaaksi, kun katselin enemmän pihoja kuin karttaa ja käännyin väärästä kohdasta. Nuo sormien piirtämiset varmasti näyttivät hassuilta, jos joku minua ikkunastaan katseli. Lakin tupsu ja yritys vyönsoljesta vaativat poikkeamista tieltä ojanpohjalle. Kävelemällä voi myös kirjoittaa, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Toteuttamatta jäi idea kuvaopasteesta, jonka ehkä joku teistä lukijoista toteuttaa: Kävele sana KOULU ja nuoli perään. Sitten vain kuvakaappaus koulun nettisivujen yhteystiedot-sivulle. 
  • Idea kävellen kirjoittamisesta ei ole omani. Mobiilisti-hankkeen blogista löytyy kirjoitus luovasta kävelystä, mistä voi katsoa, miten muut ovat vastaavaa harjoittaneet.
  • Törmäsin Facebookin kautta myös lumikävelyihin. Itse ainakin muistan lapsuudesta ihania hetkiä kuun valossa vain metsän (ja siskon) äänet ympärilläni ja avara koskematon Suvasveden jää, mihin sai kävellä erilaisia kuvioita ja sokkeloita hippaleikkiä varten.
  • Moro-teksti syntyi sähkölinjojen
    alla olevalle nurmelle/joutomaalle.
    (Endomondo) 
  • Minä katselen kävellessäni erityisesti puutarhoja. Tähän aikaan vuodesta ne näkee hyvin, kun pensasaidat ovat lehdettömiä. Joskus pysähdyn kuvaamaan outoja kasveja tai kivoja ideoita kännykällä. Yhden talon ohi kävelin toistakymmentä kertaa, ennen kuin siinä oli vähän kaukaisempi naapuri pihalla ja sain kysyttyä yhden kauniin syysvärin omaavan kasvin nimeä. Kenties samanlainen kasvaa ensi kesänä omalla pihallamme.
Tätä listaa voisi jatkaa vielä pitkälle. Toisia innostaa valokuvaus, toisia geokätköily. Joku pikkulisä sinänsä yksitoikkoiseen kävelemiseen voi innostaa lenkille ja tuoda siihen vaihtelua. Muun muassa opettajilla on kymmenittäin (mobiili)oppimisen eri teemoihin keskittyviä verkostoja netissä, omansa myös liikunnan ja terveystieteen opettajille. Näitä verkostoja on koottu Opeverkostot-wikiin, erityisesti kannattaa tsekata sen Facebook-ryhmät ja -sivut. Näissä ryhmissä jaetaan lisää ideoita mobiililaitteiden hyödyntämisestä vapaalla ja työssä, arjessa ja juhlassa, koulussa ja lomalla.

4 kommenttia:

  1. SportsTrackerkin on kotimaista tuotantoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tarkennuksesta Markus. Snowden kumppaneineen on laittanut entisestään pohtimaan, että palvelun kotimaa olisi varmaan hyvä erikseen mainita, ainakin silloin kun on kotimainen tai edes EU-maa. Myös Opetushallituskin nostaa perustellusti palvelun kotimaan esille tässä somen palveluiden käyttöehtotaulukossa: http://edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_median_kayttoehdot_opetuksessa/taulukko_sosiaalisen_median_palveluiden_kayttoehdoista

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas innostavasta postauksesta!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Rundgren´s Cat! Mukava kuulla, että oma innostus välittyy bloggausten myötä. Minulla oli monta hyvää hetkeä tätä kirjoitusta pohtiessa ja lähiseutuja kävellessä. Vielä idean asteelle jäi suunnittelukävely: Että lenkillä miettisin jonkun koulutuksen valmiiksi tutustumisesta palautekierrokseen. Ideoita kehitellessä käyttäisin puhelinta sanelukoneena, että saisin muistiinpanot tehdyksi samalla. Tietokoneen ääreen jäisi sitten enää konkreettinen materiaalien tekeminen tai kokoaminen.

    VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.